Foto: LETA
Ogres novada pašvaldība, turpinot veikt pārbaudes, Ogres Vēstures un mākslas muzejā ir konstatējusi iespējamu likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumu, muzeja amatpersonai vairākkārt pieņemot lēmumus un izdodot rīkojumus, tai skaitā par darba izpildes novērtējumu, prēmiju un piemaksu piešķiršanu, attiecībā uz savu radinieku, liecina pašvaldības izplatītā informācija.

Pašvaldībā norāda, ka "likums neaizliedz radiniekiem strādāt vienā iestādē. Ir svarīgi, lai, pildot amata pienākumus, radinieki nenonāktu interešu konfliktā un tiktu ievērots Likuma 11. panta pirmajā daļā noteiktais: valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot valsts amatpersonas pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki ir personiski vai mantiski ieinteresēti".

Izplatītajā paziņojumā arī uzsvērts, ka "interešu konflikts rodas, pieņemot lēmumus vai piedaloties lēmuma pieņemšanā, vai veicot citas ar amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt darbinieku, tā radinieku personiskās vai mantiskās intereses".

Līdz ar to Ogres novada pašvaldība ir nosūtījusi lūgumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt pārbaudi, vai muzeja amatpersonas darbībā pastāv interešu konflikts attiecībā uz tās radinieku, un vai muzeja amatpersona savā darbībā ir rīkojusies tiesiski, pieņemot lēmumus un izdodot rīkojumus, tai skaitā par mēnešalgas noteikšanu, atvaļinājuma, prēmiju un piemaksu piešķiršanu, darba izpildes vērtējuma "ļoti labi" noteikšanu attiecībā uz savu radinieku.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka domstarpības starp pašvaldības vadību un muzeja darbiniekiem samilza pēc tam, kad muzejs iebilda Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) priekšlikumam izstādīt muzejā Eiropas Savienības sankcionētajam Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošo porcelāna kolekciju. Pēc tam no domes sekoja lēmums par muzeja reorganizāciju.

Kā raidījumā "Kāpēc" pauda kultūras ministrs un Nacionālās apvienības valdes loceklis Nauris Puntulis, Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) iejaukšanās Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbā ir "vārds pret vārdu – tam nav dokumentālu pierādījumu".

Muzeja darbinieki uzskata, ka pret viņiem tiek vērstas represijas, jo viņi iebilduši pret Helmaņa ieceri muzejā sarīkot sankcijām pakļautā Pjotra Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas, un šim viedoklim pievienojas arī vairākas nevalstiskās organizācijas, kā arī Muzeju padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!