Foto: DELFI

Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) Rīgas domes frakcija iesniegusi priekšlikumu Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejai ceturtdien 20. aprīļa sēdē lemt par vispārējās izglītības iestādes "Puškina licejs" nosaukuma maiņu uz "Sarkandaugavas licejs".

Frakcijas deputāti uzskata, ka šā brīža situācijā Aleksandra Puškina vārds izglītības iestādes nosaukumā nav pieļaujams. Turklāt tas būtu jāmaina "nekavējoties, lai neveidotos nepareizs signāls gan iedzīvotājiem, gan arī visai pārējai pasaulei".

Viņu ieskatā, diskusijai šeit nav vietas, jo "tas tāpat kā piemineklis iezīmē impērijas teritoriju". Tam arī neesot saistības ar to, "kā mēs vērtējam Puškina literāros darbus", pieļaujot iespēju katram tos vērtēt individuāli var izlemt, un tā vietā aicinot uz kopīgu nostāju "nacionālā līmenī".

Lai arī Puškins bija talantīgs dzejnieks, deputāti uzskata, ka viņš tomēr "ir krievu pasaules simbols un tam vairs nav vietas mūsu izglītības sistēmā – ne izglītības saturā, ne arī iestāžu nosaukumos". Frakcija norāda, ka Puškina "personība un imperiālistiskie uzskati ir pretrunīgi vērtēti, un viennozīmīgi nelabvēlīgi gan Latvijai kā valstij, gan tās etniskajiem pilsoņiem".

Izglītības iestādi rosina pārdēvēt par Sarkandaugavas liceju tā atrašanās vietas dēļ – proti, tas atrodas Sarkandaugavas ielā 22, Rīgā. Vēsturiski tas īstenojis mazākumtautību programmu, kas arī, ņemot vērā īstenotās reformas izglītības iestādēs, skolas nolikumā tiks mainīts uz formulējumu "pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!