Ceturtdien, 20. aprīlī, pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ēkas Rīgā vairāki desmiti cilvēku bija pulcējušies protesta akcijā, prasot atstādināt un pēcāk atbrīvot no amata Ogres mēru Egilu Helmani (NA), novēroja portāls "Delfi".

Piketu "Demokrātija ir daudz trauslāka nekā porcelāns" rīko "Sabiedrība par atklātību - Delna". Akcija bija plānota līdz pulksten 9.30 un tai bija iespējams sekot tiešraidē portālā "Delfi".

Sanākušie protesta akciju sāka, vienotā balsī skandējot: "Atlaist Helmani!". Vēlāk šis sauklis tika mainīts uz "Avena nauda ir Helmaņa alga!", "Nost ar mobingu!" un citiem.

Politoloģe Iveta Kažoka sanākušajiem sacīja, ka "tas nav stāsts par Ogri, bet visu Latviju. Ka cilvēks uzskata, ka viņam ir viss atļauts, būvēt savu mazo diktatūru Latvijas centrā." Tāpat viņa atzina, ka šis ir stāsts par Latviju, kur nevienam nav jābaidās izgaismot Vladimira Putina ietekmi.

Ogres muzejam atbalstu paust ieradušies arī citu muzeju pārstāvji. "Latvijas muzeja biedrība iestājas par demokrātiju, cieņu un savstarpēju sadarbību," pauda sanākušo muzeju pārstāvji.

Pie piketētājiem ieradās arī vides ministrs Māris Sprindžuks (AS). Viņu protestētāji sveica ar aplausiem.

Foto: DELFI

Ministrs teica, ka šī ir ļoti nozīmīga diena Latvijas demokrātijai. "Demokrātija nav viena diena četros gados. Katru dienu jāaizstāv tautas vērtības. Uz manis gulstas liela atbildība vērtēt šo situāciju – no tiesiskā un sabiedrības gaidu viedokļa. Mēs gribam dzīvot valstī, kur politiķi pārstāv tautas gribu," viņš teica.

Sanākušie ministru pārtrauca ar saucieniem "Atlaist Helmani!", "Helmanis nav Lāčplēsis!" un "No vārdiem pie darbiem!".

Latvijas Kultūras akadēmijas pārstāve Astrīda Rogule teica, ka "lepnuma kaites pārņemts, labāk zina, kas vajadzīgs cilvēkiem. Zvaigžņu slimība ir grūti ārstējama. Šis pasākums man ir ļoti personīgs, jo Helmanis ir aizvainojis manu profesiju, muzejnieka profesiju!". Rogule uzsvēra, ka ir jācīnās pret neprofesionālismu. Viņas teikto klātesošie papildināja ar saukli "Iedomībai nē!".

Saeimas deputāts Andris Šuvajevs (P), sacīja, ka šis ir jautājums, ko "Progresīvie" turpinās aktualizēt Saeimā – "tas ir mūsu pienākums. Turpināsim pulcēties un veidot spiedienu. Esmu pārliecināts, ka šādu darbību rezultāta Helmanis arī tiks atlaists".

Rīgas kino muzeja direktore Agnese Logina teica, ka Helmanis "vēršas pret izglītotu, inteliģentu sabiedribu, kuras veidošanā muzejam ir nopietna loma. Viņš vēršas pret speciālistiem. Helmanis ir atkārtoti demonstrējis, ka viņam nav izpratnes par nozari, bet viedoklis ir".

Ministrs Sprindžuks pateicās visiem sanākušajiem par izrādīto nostāju, taču cilvēki sauca, ka grib redzēt darbus, nevis vārdus.

Jau rakstīts, ka Pašvaldību likuma 69. pants VARAM ministram dod domes priekšsēdētāja atstādināšanas tiesības: "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ar motivētu rīkojumu var atstādināt domes priekšsēdētāju no amata pienākumu pildīšanas, ja domes priekšsēdētājs nepilda vai pārkāpj ārējos normatīvos aktus vai nepilda tiesas spriedumus", pasākuma aprakstā norāda "Delna".

Ogres attīstības biedrības pārstāvis Uldis Apinis sacīja, ka "šeit klātesošie neapzinās, ka tas nav tikai viens Helmanis. Nav viens cilvēks pret ko jāvēršas, pret visu sistēmu jāiet! Muzejs ir publiska sistēma, kas labi to atspoguļo. Ja politiķi šo procesu neapstādinās, tad tas turpināsies. Vajag, lai Helmanis saprot, ka tā turpmāk darīt vairs nevarēs".

Ziņots, ka pēdējo divu nedēļu laikā no Ogres Vēstures un mākslas muzeja aizgājuši kopumā trīs darbinieki – sabiedrisko attiecību speciālists, vēsturnieks un direktore, portāls "Delfi" uzzināja muzejā.

Jau rakstīts, ka muzeja galvenais vēsturnieks Arno Smiltnieks līdz ar domes lēmumu no pirmdienas, 17. aprīļa, atstādināts no amata uz trīs mēnešiem, savukārt muzeja direktore Evija Smiltniece pirmdien darbu uzteica.

Kā informēja muzejā, vēl viena vēstures speciāliste plānojot doties bērna kopšanas atvaļinājumā, līdz ar to muzejā no līdzšinējiem darbiniekiem paliktu administratore, saimnieks, pedagogs un mākslinieks.

Tāpat vēstīts, ka pirmdienas rītā Ogres Vēstures un mākslas muzejā ieradās Ogres novada pašvaldības policija, bet novada dome ārkārtas sēdē bija paredzēts lemt par muzeja direktores Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku. Īsi pirms sēdes Smiltniece pašvaldībai darbu uzteica. Tāpat viņa arī plānoja vērsties tiesā, norādot, ka no pašvaldības puses pret viņu ticis vērsts "bosings".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) portālam "Delfi" pavēstīja, ka pēc pirmdienas notikumiem Ogres novadā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izvērtēs domes rīcību, turklāt par notikušo plānots arī runāt koalīcijā.

Savukārt ceturtdien, 20. aprīlī, pie ministrijas ēkas piketā "Demokrātija ir daudz trauslāka nekā porcelāns" iecerēts Sprindžukam prasīt Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) atstādināšanu no amata.

"Delfi" jau vēstīja, ka Ogres Vēstures un mākslas muzejā atcēla februārī plānoto Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna privātkolekcijas izstādi.

Ogres mērs Egils Helmanis (NA) sociālajos medijos rakstīja: "Pret Pjotru Avenu ir sankcijas noteikusi ES, bet ne ASV. Es, protams, nezinu globālās spēles aizkulises, bet ASV lēmumi man šķiet Latvijas drošībai daudz būtiskāki un vērā ņemamāki. Es zinu arī to, ka Pjotrs Avens ir palīdzējis ukraiņiem, nosodījis Krievijas agresiju un izteicis gatavību savus līdzekļus ieguldīt Ukrainas un Latvijas izaugsmē."

Politoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle raidījumā "Spried ar Delfi" iepriekš norādīja, ka Avena porcelāna kolekcijas izstāde ir klasisks "maigās varas" instruments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!