Foto: LETA

Visvairāk 9. maija svinētāju ir Salaspilī, kur situācija ir mierīga, un Daugavpilī, Dubrovina parkā, kurp arī cilvēki vakarā turpina iet, bet arī tur situācija ir salīdzinoši mierīga, Latvijas Televīzijas raidījumā “Šodienas jautājums” sacīja iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).

Viņš uzsvēra, ka ir jābūt modriem visu šo nakti, un arī visi atbildīgie dienesti ir gatavībā. Dienestu rīcībā esošā informācija gan neliecina, ka būtu gaidāmas kādas provokācijas.

Ministrs atturējās prognozēt, vai 9. maijs beigsies mierīgi, atgādinot, ka mēs "dzīvojam sociālo tīklu laikmetā", un ir slēgtās "Telegram" grupas, kur aktivitātes var būt spontānas. Policija ir gatava arī šādiem spontāniem iznācieniem.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Kučinskis arī uzsvēra, ka šogad 9. maijam policija ir labāk sagatavojusies, nekā pērn – ir daudz precīzāks likums, kā arī ir "atstrādāta katra darbība", turklāt policija ir ļoti lielā gatavībā neļaut nevienam pārkāpt likumu.

Tas arī ir labi redzams, politiķis piebilda.

Jau ziņots, ka līdz otrdienas vakaram Valsts policija saistībā ar 9. maiju bija aizturējusi 24 personas, portāls "Delfi" uzzināja policijā. Kopumā visā Latvijā sākti 35 administratīvā pārkāpuma procesi un četri kriminālprocesi.

Cilvēki, kuri Latvijā vēlas atzīmēt bijušās Padomju Savienības uzvaru Otrajā pasaules karā, šogad 9. maijā kuplā skaitā pulcējas dažādās piemiņas vietās un kapos, kur atdusas karojušie un kaujās kritušie, vēsta aģentūra LETA.

Cilvēki uz piemiņas vietām sanesuši daudz ziedu, taču nekur nenotiek tik kupla un organizēta pulcēšanās kā daudzus gadus tas bija pie pieminekļa Rīgā, Uzvaras parkā.

Aģentūra LETA novēroja un iedzīvotāji sociālajos tīklos dalījās ar attēliem, kuros redzams, ka ziedi salikti dažādās kapu un piemiņas vietās Rīgas Brāļu kapu, Raiņa kapu un Meža kapu apkārtnē, Berģos pie pieminekļa "Lielajā Tēvijas karā" kritušajiem, Pokrova kapos un citviet. Īpaši aktīvi ziedi tiek nesti arī uz piemiņas vietām Daugavpilī. Daudzi brauc nolikt ziedus uz Salaspils memoriālu.

Pie piemiņas vietām, kur šogad ir atļauts nolikt ziedus, pieminot Otrajā pasaules karā kritušos, pārsvarā dežurē arī policijas darbinieki. Uz jautājumu, cik ir šādu vietu, kur likumsargi šodien uzrauga ziedu nolikšanu, policijā atbildēt nevarēja.

Jau rakstīts, ka visvairāk administratīvo procesu sākti Rīgas reģionā – kopumā 12. Savukārt Latgales reģionā uzsākti septiņi administratīvā pārkāpuma procesi – seši Daugavpilī un viens Rēzeknē. Vēl divi administratīvā pārkāpuma procesi sākti Zemgales reģionā, bet četri Vidzemes reģionā.

Visbiežāk otrdien konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar ziedu, tostarp ar aizliegtās simbolikas nolikšanu vietās, kur iepriekš atradās demontētie padomju pieminekļi, tāpat arī konstatēti gadījumi, kad personas citās publiskās vietās izmantojušas militārās agresijas simbolus, piemēram, Georga lentas. Vēl procesi sākti arī par nepakļaušanos policistu likumīgajām prasībām.

Deviņas personas aizturētas saistībā ar militārās agresijas un kara noziegumu iespējamu attaisnošanu un slavināšanu, bet vēl piecas personas aizturētas par citiem pārkāpumiem, kā alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, nepakļaušanās policijas likumīgajām prasībām un citiem notikumiem.

Arī Latgales reģionā aizturētas trīs personas, no tām divas personas aizturētas Rēzeknē, kuras nepakļāvās policijas likumīgajām prasībām pārtraukt likumpārkāpumus, lika un kaisīja ziedus pie nu jau demontēta padomju pieminekļa.

Un vēl viena persona aizturēta Daugavpilī saistībā ar padomju laika ordeņu izmantošanu publiskā vietā.

Otrdien sākti arī četri kriminālprocesi, no kuriem trīs sākti pēc Krimināllikuma 74.1 panta par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu. Vienā gadījumā par uzraksta "Bolderāja" apzīmēšanu Rīgā, otrā saistībā ar publiskā vidē nonākušu intervijas fragmentu, kur divi vīrieši Daugavpilī, Dubrovina parkā, sniedzot interviju, attaisnoja Krievijas īstenoto karu.

Šajā gadījumā notiek izmeklēšana. Līdzīgi arī cits vīrietis Slavas skvērā Daugavpilī attaisnoja un slavināja karu.

Divi vīrieši aizturēti Daugavpilī saistībā ar publiskā vidē nonākušu intervijas fragmentu televīzijas kanālam "TV3", kurā abi attaisnoja Krievijas īstenoto iebrukumu Ukrainā.

Savukārt ceturtais kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 93. panta – par valsts simbola zaimošanu un saistīts ar gadījumu, kad Rīgā konstatēts bojāts Latvijas karogs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!