Foto: LETA

Noslēdzies atklātais konkurss uz Iekšlietu ministrijas Informācijas centra (IeM IC) priekšnieka amatu. Par uzvarētāju kļuvis Āris Dzērvāns, kurš amatā stāsies 3. jūlijā, “Delfi” informē Valsts kancelejā.

Dzērvāns kopš 2020. gada strādājis Rīgas Digitālaja aģentūrā, kur bija direktora pienākumu izpildītājs.

Pirms tam strādājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kur gandrīz divus gadus bijis valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos. Vēl iepriekš bijis atbildīgais par informācijas un komunikācijas tehnoloģijām valsts uzņēmumā "Latvijas Valsts ceļi".

Dzērvāns gandrīz 16 gadu garumā ieņēmis dažādus amatus arī uzņēmumā "Microsoft".

Jaunais IeM IC vadītājs Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas Biznesa skolā ieguvis profesionālo maģistra grādu uzņēmumu un organizāciju vadībā (ar specializāciju IT jomā), savukārt Latvijas Universitātē – sociālo zinātņu maģistra grādu sabiedrības vadībā. Latvijas Universitātē iegūts arī maģistra grāds datorzinībās.

Konkursa uzvarētājs teicami pārvalda angļu valodu.

Konkurss norisinājās trīs kārtās. Pirmajā kārtā konkursa komisija izvērtēja iesniegtos dokumentus un kandidātu atbilstību izvirzītajām prasībām. Konkursa otrajā kārtā pretendenti konkursa komisijai skaidroja savu motivāciju ieņemt šo amatu, atbildēja uz komisijas jautājumiem un izklāstīja savu redzējumu par IeM IC nākotnes attīstību, tostarp trīs galvenajiem stratēģiskajiem mērķiem un to īstenošanu.

Konkursa trešajā kārtā tika pārbaudītas tālāk virzītā pretendenta vadības kompetences: stratēģiskais redzējums, orientācija uz rezultātu sasniegšanu, komandas vadīšana, spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, pārmaiņu vadīšana.

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vadīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tās sastāvā bija Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšniece Maira Roze, Valsts drošības dienesta priekšnieks Normunds Mežviets un Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins. Tāpat pretendentu vērtēšanā tika piesaistīts neatkarīgs novērotājs no informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "CERT".

Jau ziņots, ka pērn marta beigās Iekšlietu ministrija izbeigusi valsts civildienesta attiecības ar IeM IC priekšnieci Līgu Lapiņu, apliecināja ministrijas Komunikācijas nodaļā.

Rīgas pilsētas tiesa martā pasludināja spriedumu krimināllietā, kas tika sākta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu pēc tam, kad Sandis Ģirģens 2021. gadā atstāja iekšlietu ministra amatu un līdzi paņēma valstij atdodamo "iPhone" telefonu.

Tiesa atzina par vainīgu šajā krimināllietā apsūdzēto telefona izkārtotāju – Ģirģena kādreizējo padoto, IeM IC vadītāju Līgu Lapiņu. Viņai tika piespriests naudas sods 30 minimālo mēnešalgu (18 600 eiro) apmērā. Lapiņai jāatlīdzina valstij Ģirģena telefona atlikusī vērtība – 532,56 eiro, ziņo "Latvijas Avīze".

TV3 raidījums "Nekā personīga" savulaik ziņoja, ka IeM IC darbinieki stāstījuši, ka Lapiņa likusi nokārtot, lai telefons paliktu ministra īpašumā. Viņi pakļāvušies, jo baidījušies iebilst. Informācijas centrs izlēmis Ģirģena "iPhone" norakstīt kā sabojātu. Lai to nokārtotu, savu roku pielikuši vismaz četri darbinieki, un firma. Tā, neredzot aparātu, sagatavojusi izziņu, ka tālrunis ir tiktāl bojāts, ka vairs nav remontējams. Lai iegūtu aktu par telefona iznīcināšanu, darbiniece upurējusi vecu "Samsung" tālruni.

Lapiņa komentārus radījumam nesniedza, bet Ģirģens sacījis, ka "tā ir safabricēta krimināllieta, lai atriebtos cilvēkiem, kuri strādā valsts nacionālajās interesēs, kuri ir atklājuši karteļus un darījuši visu, lai stiprinātu valsts iekšējo drošību".

Uz žurnālista precizējošu jautājumu, vai tiesa, ka Ģirģens izmeklētājiem teicis, ka telefons viņam pazudis, jo izkritis no kabatas, kad braucis ar motociklu, bijušais ministrs turpināja savu: "Tie ir jūsu kaut kādi mistiskie pieņēmumi. Es vēlreiz saku, šī krimināllieta ir safabricēta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!