Foto: Shutterstock

Labklājības ministrijas (LM) rīcībā nav informācijas, ka kādam no Kandavas pansionāta klientiem netiktu nodrošināts viņa vajadzībām nepieciešamais sociālā atbalsta pasākums, paziņoja LM Sociālā darba un sociālās palīdzības departamenta direktora vietniece Agnese Jurjāne.

Tiesībsargs Juris Jansons ir konstatējis, ka Kandavas un Tukuma Sociālo dienestu atbildīgās amatpersonas ilgstoši ievietojošas seniorus un cilvēkus ar funkcionāliem traucējumiem iestādē, kas sniedz ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijai līdzīgus pakalpojumus, taču tas nav reģistrēts likumā noteiktajā kārtībā un neatbilst minimālajām prasībām, kādas jānodrošina šādās institūcijās.

Tiesībsargs par konstatēto Kandavas speciālajā pansijā ir vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai šajās darbībās nav saskatāma Krimināllikumā paredzētā atbildība, un jau saņēmis atbildi, ka notikušo izskatīs Valsts policija.

Savukārt LM, veicot resorisko pārbaudi, konstatējusi, ka sociālā māja, kas līdz 2021. gada 1. jūlijam atradās Ķiršu ielā 10, Kandavā, nepiedāvāja ilgstošu sociālo aprūpi un rehabilitāciju, tāpēc neesot bijis nepieciešams to reģistrēt Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā. Tā vietā tajā sniegts pakalpojums "Aprūpe mājās", kas ir "plaši izplatīts pašvaldību piedāvājums dzīvesvietā".

Tukuma novada pašvaldība sociālo māju pārņēma ar visām iepriekšējā novada saistībām pret tās iedzīvotājiem novadu reformas rezultātā, nodrošinot sociālā atbalsta nepārtrauktību iedzīvotājiem gan dzīvesvietas, gan sociālā pakalpojuma "Aprūpe mājās" jautājumos.

Izvērtējot pastāvošo sociālo situāciju, tika uzskatīts, ka ēkā Ķiršu ielā 10 attīstāms sociālā pakalpojuma "Pansija" veids, tāpēc 2022. gada 18. maijā stājās spēkā Tukuma novada domes saistošo noteikumi "Par sociālo darbu un sociālajiem pakalpojumiem Tukuma novada pašvaldībā" grozījumi, klāsta LM.

Sociālā pakalpojuma veidošanas procesā sociālās mājas iemītniekiem tika saglabāts iepriekš sniegtais sociālais atbalsts, veicot klientu individuālu izvērtēšanu un nodrošinot individuālu sociālo atbalstu atbilstoši klienta vajadzībām, norādīja Jurjāne. Šajā procesā tika veikta būvdarbu plānošana vides pieejamības nodrošināšanai, piesaistīts atbilstošs personāls un citi pasākumi.

LM ir saņēmusi Tukuma novada domes Sociālā dienesta iesniegumu par jaunizveidotā sociālā pakalpojuma "Pansija" reģistrēšanu Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā. Šobrīd notiek šī iesnieguma vērtēšana.

Lēmums ar gala noregulējumu administratīvajā lietā, proti, reģistrēt sociālā pakalpojuma sniedzēju reģistrā vai nē, vēl nav pieņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!