Foto: LETA

Partijas "Progresīvie" frakcijas deputāts un partijas līdzvadītājs Andris Šuvajevs oficiālā vēstulē vērsies pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), lūdzot skaidrot, vai un kādi ir plānoti sabiedrības atbalsta pasākumi saistībā ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) procentlikmju kāpumu.

"Progresīvo" pārstāvji portālu "Delfi" informēja, ka no 21. jūnija ir stājušās spēkā ECB paaugstinātās galvenās bāzes procentlikmes. Tās tika palielinātas astoto reizi pēc kārtas un pašlaik jau sasniedz 4%, kas ir augstākais likmes rādītājs pēdējo 22 gadu laikā.

"Procentlikmju pieaugums ir īpaši smags tagadējos vispārējas inflācijas apstākļos, kad cenu kāpumu redzam praktiski visu preču un pakalpojumu kategorijās. Tādējādi procentlikmju kāpums nopietni apgrūtina sabiedrības, īpaši vidusslāņa dzīves līmeni un pirktspēju," norādīja Šuvajevs.

Viņš vēstulē Kariņam vaicājis, vai Ministru kabinets plāno ieviest atbalsta pasākumus, it īpaši ģimenēm ar bērniem, saistībā ar procentlikmju pieaugumu, kā arī – kādi ir Ministru kabineta plānotie atbalsta pasākumi dzīves dārdzības pieauguma kompensēšanai šā gada otrajā pusgadā.

Partijā norādīja, ka patlaban jau gandrīz 20% iedzīvotāju izjūt procentlikmju palielināšanu, jo ECB procentlikmēm ir piesaistīti hipotekāro kredītu un automašīnu līzinga procenti.

"Pusei hipotekāro kredītu ņēmēju ikmēneša maksājums ir pieaudzis par vairāk nekā 80 eiro. Turklāt ECB pārstāvji ir pauduši, ka turpmāk iespējams vēl lielāks likmju pieaugums," sacīja "Progresīvo" pārstāvji.

Jau ziņots, ka Eiropas Centrālās bankas padome jūnija vidū lēma paaugstināt trīs galvenās ECB procentu likmes par 25 bāzes punktiem.

Galveno refinansēšanas operāciju procentu likme, kā arī aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme un noguldījumu iespējas uz nakti procentu likme tiks paaugstināta (attiecīgi līdz 4,00%, 4,25% un 3,50%).

Jaunās likmes stājās spēkā 21. jūnijā.

ECB skaidroja, ka inflācija ir samazinājusies, bet paredzams, ka tā joprojām pārlieku ilgi saglabāsies pārāk augsta. Padome ir apņēmusies nodrošināt savlaicīgu inflācijas atgriešanos tās noteiktā 2% vidējā termiņa mērķa līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!