Foto: Unsplash

Lai nevienam nebūtu iespējas maksāt maz, francūži jau sen būtu uzvilkuši dzeltenās vestes un gājuši protestēt, kā arī citi kritiski un asi izteikumi mikroblogošanas vietnē "X" (iepriekš "Twitter") šajās dienās tikuši veltīti "Sadales tīkla" un "Latvenergo" virzienā pēc jauno elektrības rēķinu saņemšanas.

"Delfi" jau rakstīja, ka elektrības pārvades un sadales tarifu pieaugums no 1. jūlija aprīļa beigās tika prognozēts vidēji par 32%. Prezentējot jaunos tarifus Saeimas deputātiem, "Sadales tīkls" iepriekš norādīja, ka 90% dzīvokļu īpašnieku vidējais elektrības rēķina pieaugums mēnesī būs 5-7 eiro.
Vairāk par to iespējams lasīt šajā rakstā.

Savukārt sociālās vietnes "X" lietotāji jaunos rēķinus apsprieduši ar lielu jaudu.


Daži piemēri tam, kā pieaug "Sadales tīkla" tarifi, redzami šajā infografikā:


Uzņēmumā AS "Sadales tīkls" portālu "Delfi" informēja, ka jūlijā uzņēmumā iesniegti gandrīz 6300 pieteikumi elektroenerģijas pieslēguma slodzes (jaudas) samazināšanai, kas ir par 74% vairāk nekā iepriekšējā mēnesī un apmēram sešas reizes vairāk nekā maijā.

Slodzes samazināšanu lielākoties pieteikušas mājsaimniecības. No visiem jūlijā saņemtajiem pieteikumiem ap 70% gadījumu slodzes samazināšana pieprasīta, nemainot līdz šim izvēlēto fāžu (F) skaitu un samazinot tikai pieslēguma ampēru (A) skaitu. Lielākoties samazinājums veikts gadījumos, kad līdzšinējie objekta pieslēguma parametri bijuši 3 F, 25 un vairāk A (pārsvarā tās bijušas privātmājas). Tieši klienti ar objektiem, kuriem izvēlēts pieslēgums 3 F, 25 un vairāk A, iepriekš tika īpaši aicināti pārskatīt slodzes piemērotību saviem paradumiem.

Pārējos gadījumos slodze samazināta, pārejot no 3 F pieslēguma uz 1 F pieslēgumu, A skaitu atstājot nemainīgu vai to nedaudz samazinot.

"Sadales tīklā" atgādināja, ka optimāla elektrības pieslēguma slodzes (jaudas) izvēle (to izsaka F un A skaits) var palīdzēt samazināt ikmēneša elektroenerģijas rēķinu.

Pieslēguma jaudu ir būtiski izraudzīties atbilstoši katras mājsaimniecības elektroenerģijas lietošanas paradumiem, ko ietekmē mājsaimniecībā izmantotās elektrotehnikas klāsts un jauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!