Foto: DELFI

Valsts robežsardze (VRS) noskaidrojusi, ka robežsargi Kaplavas pagastā apmēram vienu kilometru no robežas aizturējuši vairākas personu grupas, kopumā 29 personas, portālu "Delfi" informēja VRS Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Kristīne Pētersone.

"VRS atsauc iepriekš publicēto informāciju attiecībā uz otrdien internetā izplatīto video, kurā redzama liela cilvēku grupa pārvietojamies pa lauku ceļa malu. VRS ir veikusi padziļinātu situācijas izpēti, lai noskaidrotu notikuma apstākļus," trešdien paziņojumā medijiem raksta Pētersone.

"Pēc rūpīgas video analīzes un situācijas pārbaudes, noskaidrots, ka robežsargi operatīvi reaģēja uz video redzamajām personām un Kaplavas pagastā apmēram 1 km no valsts robežas aizturēja vairākas personu grupas, kopumā 29 personas, jau video uzņemšanas dienā," raksta Pētersone.

VRS norāda, ka "vēlas atgādināt visiem, par to, cik ļoti ir svarīgs mums ir katra Latvijas iedzīvotāja, it īpaši pierobežas un pierobežas joslas iedzīvotāju atbalsts un palīdzība veicot valsts robežas uzraudzību šī hibrīdapdraudējuma apstākļos".

VRS joprojām aicina ikvienu būt modram, gatavam palīdzēt un informēt robežsargus gadījumos, kad "pierobežā vai pierobežas joslā tiek konstatētas personas vai personu grupas, kuras nav raksturīgas Latvijas iedzīvotāju etniskajai vai nacionālajai piederībai".

"Lūdzam iedzīvotājus primāri sazināties tieši ar robežsargiem, zvanot mums uz diennakts informatīvo tālruni 6 707 5616 un sniegt informāciju, nevis publicēt vai izplatīt informāciju par šādiem gadījumiem sociālajos tīklos, internetā," raksta VRS pārstāve.

Jau ziņots, ka otrdienas pēcpusdienā sociālajos tīklos izplatīts video, kurā redzams, kā vairāk nekā 20 personu grupa pārvietojas gar kāda lauku ceļa malu. VRS paziņojumā medijiem otrdienas vakarā pauda, ka pēc video redzamajiem kadriem nevar identificēt nedz kad ir uzņemts video, nedz arī to sasaistīt ar kādu konkrētu vietu.

"Vēl jo vairāk, ka arī pati persona, kura video ievietojusi facebook.com kontā, nevar atbildēt kad un kur šis video ir uzņemts," otrdien rakstīja Pētersone.

Viņa norādīja, ka Valsts robežsardze nevar apstiprināt, ka otrdien vai pēdējo dienu laikā būtu aizturējusi kādas apjomīgas valsts robežu nelikumīgi šķērsojušu cilvēku grupas, kas sasaistāmas ar video redzamo.

Pētersone uzsvēra, ka hibrīdapdraudējums uz Latvijas – Baltkrievijas valsts robežas nav tikai Valsts robežsardzes izaicinājums, "tas ir izaicinājums mums visiem – Latvijai un sabiedrībai kopumā".

Paziņojumā bija norādīts, ka tādēļ Valsts robežsardze aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju, jo īpaši Latvijas – Baltkrievijas pierobežas un pierobežas joslas vietējos iedzīvotājus, "būt modriem, palīdzēt un informēt robežsargus gadījumos, kad pierobežā, pierobežas joslā manītas personas vai personu grupas, kas nav raksturīgas Latvijas iedzīvotāju etniskai vai nacionālai piederībai".

Tāpat, lai izvairītos no dezinformācijas, VRS aicināja ikvienu "atturēties no nepārbaudītas vai nezināmas izcelsmes informācijas publicēšanas sociālajos tīklos un plašsaziņas kanālos".

Tāpat ziņots, ka otrdien vietnē "X" popularitāti guva video, kurā iemūžinātas ceļmalā redzama cilvēku grupa, kā arī kā arī grupiņa, kas piesēdusi ceļa līkumiņā netālu no kokmateriālu grēdas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!