Foto: Shutterstock

Skultes sašķidrinātās gāzes (LNG) termināla aktualitāte ir zudusi un valsts atbalsts tā izveidei vairs nav nepieciešams, ceturtdien, 19. oktobrī, konceptuāli lēma Saeima.

Parlamentārieši pirmajā lasījumā atbalstīja deputātu sagatavoto likumprojektu, ar ko paredzēts par spēku zaudējušu atzīt likumu, kas terminālim noteica nacionālo interešu objekta statusu.

Saeimas preses dienestā portālu "Defli" informēja, ka jauna LNG termināla būvniecība nav valsts drošības interesēs, un Latvijai draudzīgās kaimiņvalstīs ir attīstīta vai tiek būvēta gāzes infrastruktūra, kas nodrošina pietiekamu kapacitāti Latvijas patēriņam, norādīta likumprojekta autori. Tāpat spēkā esošajā likumā noteikto termiņu termināla nodošanai ekspluatācijā vairs nav iespējams sasniegt.

Par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama (P) informēja kolēģus, ka komisija ar Valsts drošības dienesta (VDD) pārstāvjiem pārrunājusi situāciju enerģētikā, tostarp par Somijas un Igaunijas vadu "Balticconnector", Inčukalna pazemes gāzes krātuves aizsardzības jautājumiem utt.

"Ģeopolitiskās situācijas dēļ riski kļūts aizvien lielāki, tomēr drošības dienesti apzinās riskus," secināja Ābrama.

Arī deputāte Jana Simanovska (P) secināja, ka drošības apsvērumi nepieprasa, ai Latvijā būtu Skultes LNG terminālis.

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas jāatbalsta Saeimai vēl divos lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!