Foto: Valsts policija

Iepriekš meklēšanā izsludinātās Svetlana Ižika ar meitu Karīnu Ižiku, par kuru atrašanu ceturtdien ziņoja policija, pirms tam uzturējušās Baltkrievijā, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Valsts policija iepriekš ceturtdien informēja, ka pazudušo personu meklēšana vairs nav nepieciešama – meitene sveika un vesela atrodas mājās, bet sieviete atrodas medicīnas iestādē.

LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka abas iepriekš uzturējušas Baltkrievijā un ir sākts kriminālprocess, tostarp par nelikumīgu robežas šķērsošanu. To, ka sieviete ar bērnu uzturējusies Baltkrievijā, raidījumam apstiprina arī Ārlietu ministrijā.

Ministrija meitenes atgriešanu mājās sauc par "veiksmīgu operāciju", savukārt māte esot palikusi Baltkrievijā.

Jau ziņots, ka saistībā ar sievietes un bērna pazušanu VP ir uzsākts kriminālprocess pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem, tostarp pēc Krimināllikuma 168. panta par izvairīšanos no tiesas vai bāriņtiesas nolēmuma, kas izriet no aizgādības, aprūpes vai saskarsmes tiesībām ar bērnu, kā arī tiesas nolēmuma, kas paredz bērna nogādāšanu atpakaļ uz valsti, kurā ir viņa dzīvesvieta, izpildes vai ļaunprātīgu šāda nolēmuma nepildīšanu, vai ļaunprātīgu šāda nolēmuma izpildes kavēšanu.

Abas pazuda bez vēsts 023. gada 1. oktobrī no Robežnieku pagasta, Krāslavas novadā.

Policija ziņoja, ka sievietei ir psihiska rakstura traucējumi, savukārt viņas meitai slimības dēļ ir nepieciešama nepārtraukta medicīniskā palīdzība.

Kā vēlāk portālu "Delfi" informēja policijā, tā nebija pirmā reize, kad sieviete pazudusi no mājām – tas arī iepriekš apzināti darīts, kad sieviete uz vairākām dienām pazudusi un pēc tam atgriezās.

Savukārt policijas priekšnieks Armands Ruks 13. oktobrī intervijā "Delfi" raidījumā "Kāpēc" minēja, ka sieviete ar meitu ir dzīvas un, iespējams, atrodas ārzemēs.

Tāpat vēstīts, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) vērtēs atbildīgās bāriņtiesas rīcību Krāslavā pazudušās sievietes un bērna lietā.

VBTAI vadītājas vietniece Valentīna Gorbunova "Lsm.lv" skaidroja, ka iemesli bērna izņemšanai no ģimenes var būt dažādi, viens no tiem arī vecāku veselības stāvoklis.

"Tur ir ļoti daudzi aspektu, kas jāvērtē. Mēs nedzīvojam vairs tajā vidē, tajā režīmā, kur, ja cilvēkam ir kādas īpašas vajadzības, viņš kaut kādā mērā tiek izolēts. Arī cilvēkam ar mentālas dabas problēmām, vecākam, protams, ir tiesības satikt savu bērnu, un tas ir nepieciešams arī bērna attīstībai," teica Gorbunova.

Krāslavas novada Sociālā dienesta darbiniece Robežnieku pagastā, kur dzīvo sievietes vecāki, no plašākiem komentāriem toreiz atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!