Foto: LETA

Latvijas Universitātes (LU) izsludinātajā starptautiskajā konkursā rektora amatam pieteikušies 24 pretendenti, portāls "Delfi" uzzināja augstskolā.

Turpmākā mēneša laikā kandidātu pieteikumus, kvalifikāciju, pieredzi un LU stratēģiskās attīstības vīziju vērtēs Atlases komisija, sadarbojoties ar personāla atlases uzņēmumu SIA "Human Source", kas izvēlēts iepirkumā.

Atlases komisija informāciju par pretendentu izvērtēšanas rezultātiem sniegs LU Padomei.

LU Padome savukārt izvērtēs ieteiktos kandidātus un izlems, kurus virzīt tālāk balsošanai LU Satversmes sapulcē.

Kandidātiem, kas tiks izvirzīti balsošanai Satversmes sapulcē, tiks rīkotas arī tikšanās ar LU studentiem, akadēmisko un administratīvo personālu, lai viņiem būtu iespēja prezentēt savu skatījumu par LU nākotnes redzējumu un stratēģisko attīstību.

LU Padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš uzsvēris, ka tiek sagaidīts, ka jaunais rektors spēs ieviest iecerētās un uzsāktās reformas, "spēs saliedēt LU saimi virzībai uz ekselenci zinātnē, pētniecībā un inovācijā, kā arī studiju kvalitātes tālākai izaugsmei. Tāpat mēs vēlamies, lai jaunais rektors būtu personība, kas spēj iedvesmot kolektīvu virzībā uz vietu pasaules labāko universitāšu saimē. Un protams, rektoram jābūt spējīgam vadītājam."

LU atgādina, ka rektora amata kandidātiem jābūt zinātnes doktora grādam kādā no LU stratēģiskās specializācijas jomām atbilstoši Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija rīkojumam nr. 449 "Par valsts augstskolu stratēģisko specializāciju".

Tāpat pretendentiem tiek prasīta nevainojama reputācija un vadības pieredze augstākās izglītības un zinātnes jomā ne mazāk kā astoņi gadi, tai skaitā augstākās izglītības un zinātnes institūciju, to iestāžu vai struktūrvienību vadībā ne mazāk kā četri gadi.

Kandidātiem jābūt pieredzei starptautisku stratēģisku partnerību veidošanā un attīstības vai pētniecības projektu vadībā, zinātnes vadības pieredzei un sasniegumiem zinātnē starptautiskā līmenī (publikācijas starptautiski citējamos izdevumos, dalība pētniecības projektos), privātā vai publiskā finansējuma piesaistes pieredzei pētniecībā un inovācijās un latviešu un angļu valodas zināšanām vismaz C1 līmenī.

Tāpat rektora amata pretendentiem ir izvirzītas papildprasības – izpratne par zinātnes universitātes darbību regulējošiem normatīvajiem aktiem; akadēmiskā darba pieredze; pieredze augstākās izglītības institūcijas attīstības stratēģijas izstrādē un īstenošanā; izpratne par Eiropas izglītības telpas kvalitātes nodrošināšanas procesiem; profesionālā pilnveide augstākās izglītības vadības un kvalitātes nodrošināšanas jomā; komunikācijas un argumentācijas prasmes, orientācija uz attīstību un rezultātu sasniegšanu; pieredze pārmaiņu vadībā akadēmiskajā vidē.

Mēneša atalgojums pirms nodokļu apmaksas saskaņā ar LU Vienoto darba samaksas kārtību un budžetu, tiek noteikts, sākot no 11 935 eiro mēnesī.

LU atgādina, ka Augstskolu likums noteic, ka viena persona nevar pretendēt uz rektora amatu vairāk par diviem izpildes termiņiem.

Pašreizējam LU rektoram profesoram Indriķim Muižniekam šis ir jau otrais termiņš, kas tuvojas noslēgumam, līdz ar to oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tika izsludināts atklāts konkurss uz rektora/-es amata vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!