Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI
Iekšlietu nozarē nākamā gada budžetā papildu iegūto finansējumu pamatā novirzīs amatpersonu atlīdzību palielināšanai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) struktūrvienību dzīvības glābšanas spēju stiprināšanai un austrumu robežas viedās infrastruktūras izveidei.

Ministru kabinets šodien apstiprināja virzīšanai uz Saeimu 2024. gada budžeta projektu, nosakot iekšējo un ārējo drošību kā vienu no valsts prioritātēm. Iekšlietu ministrijas izdevumi nākamajā gadā paredzēti 695 miljoni eiro.

2024. gadā tiks turpināta 2023. gadā sāktā atlīdzību palielināšana iekšlietu nozares amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. 2024.gadā un turpmākajos gados budžetā šim nolūkam atvēlēti gandrīz 24 miljonus eiro ik gadu. Tāpat nākamajā gadā budžetā amatpersonām paredzēti 36,7 miljoni eiro pabalstiem par katriem pieciem nepārtrauktas izdienas gadiem.

Lai veicinātu VUGD normatīvajos aktos noteikto funkciju un pamatuzdevumu izpildi un nebūtu jālemj par posteņu pagaidu darbības apturēšanu, nākamajā gadā un arī turpmākos gadus dienestam paredzēti papildu 2,6 miljoni eiro.

Ņemot vērā Baltkrievijas izvērsto hibrīdkaru uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, papildu līdzekļi tiks atvēlēti robežas stiprināšanai, piešķirot 10,5 miljonus eiro dienestu darba intensitātes apmaksai uz austrumu robežas un 25 miljonus eiro austrumu robežas tehnoloģiskās infrastruktūras izbūvei.

Austrumu robežas tehnoloģiskā infrastruktūra ietver elektronisko sakaru tīklu, elektroapgādes ārējo inženiertīklu, klātbūtnes uztveršanas sistēmu un novērošanas iekārtu, kā arī datu pārraides un apstrādes infrastruktūras un dažādu sensoru uzstādīšanu.

Vēl 2024. gadā 1,5 miljoni eiro plānoti nacionālo kiberaizsardzības spēju stiprināšanai un noturībai pret kiberuzbrukumiem.

2024. gada budžetā papildu finansējums ir paredzēts jaunām izglītības programmām Iekšējās drošības akadēmijā, kā arī aprūpes pakalpojumu pieejamībai amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Lai nodrošinātu vienveidīgu un efektīvu Eiropas Savienības sankciju izpildi, to izpildes sistēmas centralizēšanai budžetā plānoti 2024. gadā – 1,5 miljoni eiro, bet 2025. gadā un turpmāk – 1,4 miljoni eiro.

"Tuvākajos 10 gados ir jārēķinās ar būtiskām investīcijām valsts iekšējā drošībā. Īpaši šobrīd redzam, kā mūsu dienestu amatpersonas dienu no dienas riskē ar savām dzīvībām, rūpējoties par valsts iekšējo drošību. Tādēļ pienācīgs atalgojums par šo darbu ir mūsu visu prioritāte. 2024. gada budžetā iekļautais papildu finansējums atalgojumam ir tikai sākuma posms," uzsvēris iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Kozlovska mērķis ir panākt, ka ar vidējā termiņa budžeta palīdzību tiek izlīdzināta atalgojuma starpība starp Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un iekšlietu dienestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!