Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ir jāsauc vienmēr, ja ir sajūta, ka šī situācija ir neatliekama, trešdien Latvijas Radio sacīja NMPD direktore Liene Cipule.

Visas situācijas tek vērtētas. Atbilstoši katrai konkrētai situācijai tiek pieņemts lēmums – sūtīt pie cilvēka NMPD brigādi vai nē.

Turklāt dienestam jāturpina arī skaidrojošais darbs, ja cilvēkiem nav skaidrs, kāpēc ir pieņemts viens vai otrs lēmums, viņa piebilda, sakot, ka arī pašos iedzīvotājos jāveicina izpratne, lai NMPD netiktu saukts gadījumos, kad nav neatliekama situācija.

Cipule akcentēja, ka darbs ar sabiedrību turpinās nepārtraukti – mēs dzīvojam laikā, kad vēl ir paaudze, kas atceras "ātro palīdzību", kas darbojās pirms NMPD izveides – nepieciešams skaidrot, ka NMPD neraksta receptes, neizraksta darbnespējas lapas – ar šīs izpratnes maiņu arī dienestam arī ir jāstrādā.

NMPD priekšniece teica, ka valsts līmenī nepieciešams rast alternatīvas NMPD, piemēram, dažādu dienestu veidā, meklējot gan finansējumu, gan cilvēkresursus.

Pirmais no šādiem risinājumiem varētu būt konsultatīvā dienesta izveide, jo konsultatīvais tālrunis, kas šobrīd darbojas, nav sasaistīts ne ar e-risinājumiem ne citiem. Konsultatīvā dienesta gadījuā, civēkiem, pirms zvanīt NMPD situācijās, kas ir "ne neatliekamas" būtu iespēja piezvanīt šim dienestam un tad saprast, kā tālāk rīkoties, viņa teica.

Tāpat NMPD gatavojas tam, ka strādās mazākā cilvēku skaitā, taču brigāžu skaitu nav plānots samazināt.

Jau ziņots, ka NMPD iepriekš izpelnījies iedzīvotāju neizpratni saistībā ar ieteikumiem pacientiem doties pašu spēkiem uz medicīnas iestādi.

"Roka karājas kā svešķermenis un nepakļaujas nekādām prāta komandām", vietnē "Facebook" iepriekš rakstīja kāda sieviete, atsaucoties uz to, ka NMPD šajā situācijā viņai uz Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu ieteicis doties ar trolejbusu, citādi par izsaukumu nāksies maksāt 84 eiro.

Tikmēr sociālajā medijā "X" (agrāk "Twitter") izcēlusies diskusija: vai tiešām lūzumi nav pietiekami nopietna situācija, lai sauktu "ātro palīdzību"?

Vairāk par to, kā arī NMPD skaidrojumu, kādos gadījumos jāsauc dienests, iespējams uzzināt šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!