Foto: Rīgas dome

Ceturtdien Rīgā satiksmei pilnībā atklās Brasas tiltu, taču atklāšanas priekšvakarā apkaime slīgst tumsā – vairāki apkaimes iedzīvotāji ziņo par pazudušo ielu apgaismojumu, kā arī min iespējamo iemeslu – tiltam pieslēgta gaisma.

Trešdienas pēcpusdienā par tumsu ziņots Ieroču, Lejas un Kazarmu ielās.

Jau ziņots, ka Brasas tiltu no ceturtdienas pulksten 7 atklās visiem ceļu satiksmes dalībniekiem – turpmāk to varēs izmantot gan gājēji, gan velobraucēji, gan sabiedriskais transports un automašīnas.

Tilta būvdarbu dēļ tika izbūvēts pagaidu dzelzceļa pārbrauktuve pie pārvada – nu to plānots līdz gada beigām demontēt un satiksme tur tiks slēgta tuvāko nedēļu laikā, informē pašvaldība.

"Pilsēta cilvēkiem": Projekts ir nekvalitatīvs

Tikmēr apvienībā "Pilsēta cilvēkiem" jauno tilta projektu atzīst par nekvalitatīvu – nauda izšķiesta platāku brauktuvu izbūvē, atņemot vietu gājējiem un velosipēdistiem, jo izbūvēta tehniskā ietve tilta ziemeļu pusē.

"Šī situācija ir nepieņemama pilsētā, kur gājējs plānošanas dokumentos ir prioritāte pār autotransporta vajadzībām," pauž biedrība.

Arī sabiedriskajam transportam neesot izveidoti ideāli apstākļi – uz sliežu joslas nav ieplānota autobusa satiksme, kā arī autosatiksmei nav ierobežojumu braukt pa sliedēm, – nav ierīkota neviena sabiedriskā transporta josla.

Apvienību neapmierina arī augstās aizsargbarjeras, kādas parasti izvietojot uz šosejām, kā arī vietām uzstādītās divu metru augstās metāla restes. Biedrībasprāt, papildus drošību varētu nodrošināt ar estētiski daudz augstvērtīgākiem risinājumiem – piemēram, metāla vai betona stabiņiem.

Arī pārvada Brasas pusē nesen uzstādītas divstāvīgas gājēju barjeras jeb tautā sauktie "lopu žogi", kuri satiksmes drošību neuzlabo, bet avārijas gadījumā tikai paaugstina traumu risku. Biedrība uzskata, ka izvietot šādus elementus 2023. gadā, vairs nav pieļaujams. Tā vietā vajadzētu paredzēt krūmus, vai citus risinājumus, kā tas tiek darīts pārbūvētās ielās Viļņā.

"Kamēr visiem iedzīvotājiem, tajā skaitā mums, ir prieks, ka būvdarbi beidzot ir galā, aicinām atvērt acis un paskatīties, kas par brāķi mums tiek pasniegts kā sasniegums," par tiltu sašutis biedrības valdes priekšsēdētājs Kārlis Krēķis.

Jau ziņots, ka ceturtdien tiek pielikts punkts gandrīz sešus gadus ilgušam stāstam par Brasas tilta rekonstrukciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!