Foto: DELFI
Latvijas valsts neatkarības pasludināšana 1918. gada 18. novembrī un sekojošā uzvara Neatkarības karā nebija nejaušība vai veiksme. Latvijas valsts tēviem vajadzēja nodrošināt trīs svarīgus pamatelementus, lai mēs varētu dzīvot brīvā valstī un, pats galvenais, uzvarēt cīņu par Latvijas iedzīvotāju sirdīm un prātiem, intervijā portālam "Delfi" uzsver vēsturnieks, Eiropas Universitātes institūta pētnieks Kārlis Sils.

Par zināmo un vēl neizpētīto, par Latvijas brīvības izcīnīšanas lūzuma punktiem un to, kāpēc 1918. gada 18. novembrī iedzīvotājus krietni vairāk varēja interesēt labi sīpoli, lasiet šajā sarunā.

Katru gadu 18. novembrī Latvijas valsts augstākās amatpersonas saka runas, un katru gadu tām vai arī cilvēkiem, kas šīs runas raksta, ir jācenšas pateikt kaut ko jaunu. Ko jaunu var pateikt par 18. novembri?

Manuprāt, katra no šīm runām saistās ar šī brīža aktualitātēm, un amatpersonas tās cenšas savilkt kopā ar 1918. un 1919. gadu. Latvijas valsts dibināšanas stāsts kaut kādā mērā ir tam parocīgs. Ja mēs gribam uzsvērt sociālo taisnīgumu vai lielāku vienlīdzību, mēs varam teikt – Latvija ir taisnības valsts, atsaucoties uz to, ko deklarēja Kārlis Ulmanis, kopā ar sociāldemokrātiem dibinot valsti.

Mēs varam arī teikt, ka Latvija ir nacionāla valsts, jo 1918. gada deklarācijās ir norādīts, ka Latvija ir latviešu valsts. Vēl mēs varam teikt, ka Latvija ir arī visas Latvijas tautas valsts, iekļaujot visas etniskās minoritātes

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!