Foto: LETA

Saeima trešdien, 15. novembrī, ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā pieņēma priekšlikumu industriālā parka attīstīšanai Latgalē atsavināt 256,65 hektārus valstij piederoša meža.

Šo priekšlikumu atbalstīja 78 deputāti, bet "pret" balsoja "Stabilitātei!" frakcijas deputāti.

Deputāti Edvards Smiltēns (AS), Edgars Tavars (AS), Juris Viļums (AS), Anna Rancāne (JV) un Edmunds Teirumnieks (NA) izstrādāja likumprojektu "Par valsts meža zemes atsavināšanu Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei".

Likuma mērķis ir nodot valsts nekustamo īpašumu – valsts meža zemi Augšdaugavas novada pašvaldībai Augšdaugavas industriālā parka izveidošanai, lai veicinātu līdzsvarotu komercdarbības attīstību valsts teritorijā, sekmētu Augšdaugavas novada un Latgales reģiona attīstību un ekonomisko izaugsmi, kā arī paaugstinātu vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Likums nosaka valsts meža zemes 256,65 hektāru platībā Līksnas pagastā atsavināšanu par labu "Industriālais parks Augšdaugava". Regulējums paredz, ka koku ciršanas tiesības un īpašuma tiesības uz nocirstajiem kokiem būs AS "Latvijas valsts meži".

Saeima neatbalstīja deputātes Janas Simanovskas (P) priekšlikumu likumā paredzēt, ka Augšdaugavas novada pašvaldība sagatavo dokumentus, tostarp Vides pārraudzības valsts biroja atzinumu par paredzētās darbības ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu.

Deputāts Jānis Grasbergs (NA) paskaidroja, ka likumprojektā ir iekļauta atruna, ka gadījumā, ja ietekmes uz vidi vērtējums būs negatīvs un konkrētajā vietā nevarēs izveidot industriālo parku, tad minētais īpašums būs jāatdod. "Ja mēs likumā iestrādātu, ka jāsagaida vides uz ietekmi rezultāts, tad mēs palēninātu šo darbu," skaidroja deputāts.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!