Foto: LETA

Koalīcijas parlamentārieši valsts kontroliera amatam izvirzījuši Valsts kontroles (VK) padomes locekli un VK Revīzijas departamenta direktoru Edgaru Korčaginu, liecina Saeimas mājaslapā pieejamā informācija.

Korčaginu augstajam amatam pieteicis Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Harijs Rokpelnis, "Jaunās Vienotības" frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics un "Progresīvo" frakcijas vadītājs Andris Šuvajevs.

Korčagins ieguvis maģistra grādus tiesības zinātnēs Latvijas Universitātē, norādīts valsts kontroliera amata kandidāta CV. Kopš 2015. gada ieņēmis VK padomes locekļa un VK Revīzijas direktora amatu. Kā liecina VK mājaslapā publicētā informācija, Korčagina pārziņā ir tādas revidējamās jomas kā pašvaldības, sabiedrības integrācija un pilsoniskās sabiedrības stiprināšana.

Pirms tam, no 2007. gada līdz 2015. gadam, strādājis Labklājības ministrijā par Eiropas un juridisko lietu departamenta direktoru un citos amatos. Laikā no 2001. gada līdz 2007. gadam bijis Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektora vietnieks.

Par Korčagina kandidatūru vēl būs jālemj Saeimai.

Kandidātus valsts kontroliera amatam izvirza Saeimas deputāti, un valsts kontrolieri amatā ieceļ Saeima uz četriem gadiem. Viena persona nevar būt par valsts kontrolieri vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Valsts kontrole ir neatkarīga koleģiāla augstākā revīzijas (audita) iestāde, un tā veic revīzijas atbilstoši Latvijā atzītiem starptautiskajiem revīzijas standartiem.

Valsts kontroles darbības mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar valsts un pašvaldību līdzekļiem ir tiesiska, pareiza, ekonomiska un efektīva, kā arī sniegt rekomendācijas atklāto trūkumu novēršanai.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Saeima novembra sākumā nolēma valsts kontrolieri Rolandu Irkli pēc viņa vēlēšanās atbrīvot no amata saistībā ar viņa pāriešanu uz darbu AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) vadībā. Lēmums par Irkļa atbrīvošanu no amata stāsies spēkā 2. decembrī.

Kā vēstīts, Irklis lūdza Saeimu viņu atbrīvot no valsts kontroliera amata, jo 7. decembrī viņš sāks strādāt Latvijas pārvades sistēmas operatora AST valdes priekšsēdētāja amatā.

AST iepriekš informēja, ka atlases konkursā uz uzņēmuma vadītāja amatu Irklis demonstrēja padziļinātu izpratni par enerģētikas sektoru un tā problēmjautājumiem Latvijā, kā arī visā reģionā kopumā.

Kopš 2021. gada sākuma Irklis ir valsts kontrolieris, bet iepriekš viņš bija Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētājs, kā arī padomes loceklis. Papildus Irklis darbojies Eiropas enerģētikas regulatoru sadarbības aģentūrā un Eiropas Enerģētikas regulatoru padomē, kā arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā.

AST ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. AST pieder valstij. Kompānijas obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!