Foto: Policisti un civilpersonas Piņķu kaujai veltītā pieminekļa atklāšanas pasākumā 1939. gada 23. maijā. Pirmais no labās Igors Leitlands-Lielkrasts - Kārļa Ulmaņa civilās apsardzes priekšnieks. Foto: Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājums

Pašieceltajam Latvijas Valsts prezidentam Kārlim Ulmanim varas pēdējos gados bija izveidots iespaidīgs personīgās drošības dienests, viņa miesassargi bija labi bruņoti, organizēti un informēti. Tomēr 1940. gada jūnijā, kad Latviju okupēja Padomju Savienība, vīri, kuriem bija jārūpējas par Ulmaņa drošību, pakļāvās jaunās varas prasībām un vienkārši izklīda, tā arī neizpildot savu galveno uzdevumu. Portāls "Delfi", izmantojot iepriekš nepublicētus arhīva materiālus, sāk pētīt, kas sargāja Ulmaņa drošību un kas ar šiem cilvēkiem notika Latvijas valsts sagraušanas brīdī.

Latviešu memuāru literatūrā bieži vien figurē stāsti, ka viens vai otrs atmiņu autora radinieks ir bijis Kārļa Ulmaņa miesassargs. Taču, pārbaudot šos stāstus, bieži vien izrādās, ka ģimenes teikas par Ulmaņa sargāšanu ir krietni pārspīlētas, bieži vien miesassarga amats ir sajaukts ar dienestu Goda sardzes rotā vai policijā. Tomēr, kā jau katram valsts līderim, arī Ulmanim bija savs personīgās apsardzes dienests, kuru veidoja vairākas apakšvienības.

Kā portālam "Delfi" norāda vēsturnieks Kārlis Sils, no armijas puses atbildīgās personas par Ulmaņa apsardzi bija viņa adjutants Miervaldis Lūkins un no 1936. gada līdz 1940. gada jūnijam pils komandants Raimonds Bebris. Otrs apsardzes elements bija Politiskā pārvalde, kam bija primārā loma dažādos izbraukumos un masu pasākumos. Tieši politiskajā pārvaldē 1939. gada nogalē tika izveidota nodaļa ar nosaukumu Sevišķo uzdevumu rajons, kas atbildēja par Ulmaņa apsargāšanu. Līdz šim latviešu vēsturnieki Latvijas autoritārā vadoņa miesassargu dienestu gan nav īpaši pētījuši.

Inteliģentais, staltais puisis


Portāls "Delfi" Latvijas Valsts arhīvā atrada Ulmaņa personīgās drošības dienesta pēdējā vadītāja Igora Leitlanda–Lielkrasta čekas krimināllietu, kuru padomju represīvās iestādes uzsāka pēc Leitlanda aizturēšanas 1940. gada 10. augustā. Lai arī čeka no aizturētā vairāk centās izspiest ziņas par Aizsargu organizācijas slepenajām ieroču noliktavām, Leitlanda pratināšanas protokolos parādās arī ziņas par Ulmaņa drošības dienestu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!