Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija (LM) plāno līdz 2026. gadam attīstīt vismaz trīs jaunus pakalpojumus bērniem un jauniešiem ar uzvedības un atkarību riskiem, liecina Valdības rīcības plāna projekts.

LM iecerējusi stiprināt ģimenes funkcionēšanas spējas, kas īstenotas bērna labākās interesēs, nodrošinot finansiālus stimulus un pakalpojumu attīstību.

Paredzēts, ka tiks nodrošināts psihosociālais atbalsts 4500 bērniem līdz 18 gadu vecumam ar smagu slimību vai funkcionāliem traucējumiem, iespējamu vai esošu invaliditāti un viņu ģimenes locekļiem, kā arī attīstīti vismaz trīs jauni pakalpojumi bērniem un jauniešiem ar uzvedības un atkarību riskiem. To iecerēts īstenot līdz 2026. gada 30. oktobrim.

Tāpat LM plāno līdz 2025. gada beigām pārskatīt vecāku pabalsta finansēšanas avotu un vecāku pabalstu, kā arī bērnu kopšanas pabalsta sniegšanas nosacījumus. Plānots arī izstrādāt priekšlikumu kopumu valsts atbalstam personām, kas aprūpē bērnu vienu, kā arī nodrošināt iespēju apmeklēt psihologu no 14 gadu vecuma bez vecāku atļaujas, sniedzot bezmaksas psiholoģisko palīdzību, psihologa konsultācijas vai terapiju jauniešiem.

Savukārt līdz šā gada beigām LM iecerējusi nodrošināt seksuālās un reproduktīvās veselības preču pieejamību skolās.

Papildus LM iecerējusi pilnveidot bērnu tiesību aizsardzības sistēmu un tās nodrošināšanai pastāvošos institucionālos mehānismus. Tas paredz izstrādāt priekšlikumus bērnu tiesību aizsardzības pilnveidošanai, tostarp pārskatot kompetento institūciju lomu un funkciju robežas bērnu interešu un tiesību nodrošināšanai, kā arī ieviest pasākumus vecāku lomas, ģimenes pratības un darba un ģimenes dzīves līdzsvara stiprināšanai līdz 2026. gada 30. oktobrim.

Līdz minētajam termiņam paredzēts arī īstenot Eiropas Bērnu garantijas nacionālā rīcības plāna pasākumus, tostarp materiālo atbalstu ģimenēm, kvalitatīvu un iekļaujošu izglītību, piekļuvi bezmaksas veselības aprūpei, pieeju kvalitatīvai dzīvesvietai un pienācīgus risinājumus ārpusģimenes aprūpē, mazinot bērnu nabadzības un sociālās atstumtības risku, lai 2030. gadā tas nepārsniedz 16%.

Plānots, ka līdz 2025. gada nogalei tiks definētas bērnu tiesību aizsardzības speciālista funkcijas un kompetences, izstrādājot normatīvā akta grozījumu projektu, bet līdz šā gada beigām pārstrādātas 12 bērnu tiesību aizsardzības programmas speciālistiem, lai tās saturiski balstītos uz ANO konvenciju, tostarp par bērna līdzdalības principu, veicinot bērna informēšanu un viedokļa uzklausīšanu, kā arī izglītojot speciālistus par bērna viedokļa būtību, noskaidrošanas mērķi un piemērotām bērna uzklausīšanas metodēm.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!