Foto: AFP/Scanpix/LETA

Otrdien, 23. janvārī, Ministru kabinets piešķīra valsts budžeta līdzekļus diviem dižpasākumiem – FIA Pasaules rallija čempionāta (WRC) posma organizēšanai Latvijā 2024. gadā un 2025. gada Eiropas čempionāta finālturnīra basketbolā vīriešiem ("FIBA EuroBasket 2025") organizēšanai Latvijā, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Otrdien valdība uzklausīja EM ziņojumu par finansējuma nodrošināšanu lieliem un nozīmīgiem pasākumiem, ieviešot terminu "dižpasākums".

Kas ir dižpasākums?

Kā skaidroja EM, dižpasākums ir ir starptautiska mēroga pasākums, kas notiek Latvijā un ko organizē, deleģē vai sadarbības partneris ir pasaules vai Eiropas mēroga organizācija, piemēram, Starptautiskā Olimpiskā komiteja, Starptautiskā Hokeja federācija, AEG Live (ASV) u.c., pasākums tiek plaši atspoguļots plašsaziņas līdzekļos un rada būtisku ietekmi uz Latvijas ekonomiku, kā arī tas piesaista vismaz 10 000 ārvalstu apmeklētāju un dalībnieku naktis, kas nakšņo Latvijas tūristu mītnēs. Pasākuma ilgumam ir jābūt vismaz divas un vairāk dienas.

EM informēja, ka atbalsts dižpasākumiem paredzēts kā atbalsta programma ar valsts līdzfinansējumu līdz 90% no aprēķinātajiem ārvalstu viesu radītā apgrozījuma pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumiem.

Plānots, ka atbalstītas tiks tādas pasākuma aktivitātes kā avansa maksājums starptautiskai organizācijai par pasākuma organizēšanu (piemēram, licences maksa, kalendāra reģistrācijas maksa, TV translācijai, dalības maksai, kas nepieciešama starptautiskastatusa vai reitinga piešķiršanai plānotam pasākumam u.tml.); norises telpu un zemes platību nomas izmaksas; tehniskā aprīkojuma un inventāra (t.sk. drošības) izmaksas; transporta izmaksas (noma, degviela) Latvijā starptautiskā pasākuma dalībnieku kopīgai pārvadāšanai starp pasākuma norises vietām; apsardzes, antidopinga, medicīnas pakalpojumi.

Paredzēts, ka EM sadarbībā ar par jomu atbildīgajām ministrijām un nozarēm izstrādās pastāvīgo regulējumu atbalsta piešķiršanai dižpasākumiem.

Finansēs pirmos divus pasākumus

Sēdes laikā valdība lēma atzīt FIA Pasaules rallija čempionāta (WRC) posma organizēšanu Latvijā 2024. gadā par fiskāli neitrālu dižpasākumu. Šim pasākumam no budžeta tiks piešķirti 1 883 000 eiro.

Valdība arī atzina 2025. gada Eiropas čempionāta finālturnīra basketbolā vīriešiem (FIBA EuroBasket 2025) organizēšanu Latvijā par fiskāli neitrālu dižpasākumu, šim pasājum no budžeta piešķirot 2 020 000 eiro šogad un 2025. gadā – 4 970 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!