Foto: Valsts kanceleja

Vizītē Latvijā trešdien ieradās Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska un tikās ar Latvijas augstākajām amatpersonām – valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču un premjeri Eviku Siliņu (JV).

Tikšanās laikā Valsts prezidents apliecināja Latvijas atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem līdz Ukrainas uzvarai, kā arī Latvijas gatavību sekmēt Krievijas deportēto Ukrainas bērnu atgriešanu.

Valsts prezidents nosodīja Krievijas mērķtiecīgās Ukrainas bērnu deportācijas un apliecināja Latvijas gatavību sekmēt Krievijas deportēto Ukrainas bērnu atgriešanu.

"Krievijas pielietotā kara taktika ukraiņu bērnu asimilācijai ir nožēlojama un zemiska psiholoģiskā terora daļa. Bērnu deportācijas, pilsonības maiņa, nelikumīga adopcija un militārā apmācība ir kara noziegums. Latvijas turpinās sekmēt Krievijas deportēto Ukrainas bērnu atgriešanu gan iesaistoties Ukrainas dibinātajā Starptautiskajā valstu koalīcijā Ukrainas bērnu atgriešanai, gan uzturot jautājumu augstu starptautisko organizāciju darba kārtībā," uzsvēra Rinkēvičs.

Valsts prezidents pauda Latvijas gatavību turpināt ilgtermiņa atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem līdz Ukrainas uzvarai.

Pēc tikšanās Valsts prezidents kopā ar Ukrainas prezidenta kundzi devās nelielā ekskursijā pa Rīgas pili. Ukrainas delegācijai tika prezentēts audiogids ukraiņu valodā.

Savukārt Siliņa Zelenskai apliecināja, ka Latvija turpinās ilgtermiņa atbalstu Ukrainai līdz tās uzvarai.

Amatpersonas pārrunāja Latvijas atbalstu Ukrainai tās tautas cīņā pret Krievijas iebrukumu, kā arī Rīgā notiekošo konferenci "Krievijas karš pret bērniem" jeb "Russia's War on Children". Krievijas īstenotā un Baltkrievijas atbalstītā Ukrainas bērnu nolaupīšana, deportēšana un nelikumīga adoptācija ir īpaši ļauna un nosodāma, uzsvēra Ministru prezidente. Ir identificēti gandrīz 20 000 nolaupīto Ukrainas bērnu. Latvija atbalsta aktīvu rīcību, lai bērni atgrieztos pie savām ģimenēm un atbildīgie par viņu nolaupīšanu saņemtu sodus.

"Mēs esam Ukrainas sabiedrotie cīņā par savu brīvību, un tieši tāpat esam sabiedrotie jūsu tautas cīņā par nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanu. Latvijā ir ļoti spilgta vēsturiskā atmiņa par to, ko nozīmē okupācijas varas īstenota iedzīvotāju piespiedu izvešana, mēģinājumi izmantot pašus briesmīgākos līdzekļus, lai salauztu tautas gribu pretoties un iznīcinātu tās kultūru. Tas atstāj graujošas sekas uz ģimenēm un uz visu sabiedrību. Šie kara noziegumi ir īpaši ļauni un necilvēcīgi – atbildīgie ir jāsoda atbilstoši starptautiskajai likumdošanai. Paldies jums par varonīgo rīcību, pretojoties iebrucējiem un stāstot pasaulei par okupantu pastrādātajiem noziegumiem. Atbalstīsim centienus atgriezt Ukrainas bērnus savu ģimeņu apskāvienos," tā uzsvēra Siliņa.

Jau ziņots, ka 11. janvārī Rīgu apmeklēja arī Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!