Foto: Saeimas administrācija
Krievijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām trūkst jebkādas demokrātiskas leģitimitātes, teikts Saeimas vienbalsīgi pieņemtajā paziņojumā.

Parlaments ceturtdien, 14. martā, pieņēma Ārlietu komisijas sagatavo paziņojumu par 15.-17. martā plānotajām Krievijas prezidenta vēlēšanām.

Paziņojumā ņemts vērā, ka ir pagājuši gandrīz desmit gadi, kopš Krievija nelikumīgi anektēja Krimu un Sevastopoli, kā arī okupēja daļu no Doneckas un Luhanskas apgabaliem, un divi gadi, kopš sākās Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā, kas neskaitāmiem cilvēkiem laupījis dzīvību, radījis milzīgas ciešanas un zaudējumus.

Saeima paziņojumā norāda, ka kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Krievija ir īpaši pastiprinājusi politisko disidentu, plašsaziņas līdzekļu un pilsonisko brīvību apspiešanu, nežēlīgi apslāpējot jebkādu opozīciju un kriminalizējot jebkādu pret karu vērstu izpausmi.

Tāpat Saeima uzsver, ka šodienas Krievijā valda autoritārs režīms, ko raksturo fiktīvas vēlēšanas, ar tām saistīta demokrātijas imitācija, pakļāvīga tiesu vara un likumdevējvara, milzīga korupcija, plašsaziņas līdzekļu cenzūra, visas varas koncentrācija Vladimira Putina rokās.

Saeima atgādina, ka Krievijas valdība ir atbildīga par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem un politiskajām represijām, tostarp par opozicionāra Alekseja Navaļnija nāvi.

Saeima paziņojumā arī vērš uzmanību uz to, ka nedēļas nogalē gaidāmās Krievijas prezidenta vēlēšanas plānots rīkot arī Krievijas pretlikumīgi okupētajās un anektētajās Ukrainas teritorijās, bet tas ir klajš starptautisko tiesību, Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtu pārkāpums, kā arī Ukrainas tiesību uz neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti pārkāpums.

Parlaments paziņojumā pieprasa, lai Krievijas valdība izbeidz politieslodzīto pakļaušanu jebkāda veida spīdzināšanai, ievēro necilvēcīgas un pazemojošas izturēšanās aizliegumu, atceļ visas nepamatotās apsūdzības un nekavējoties, bez nosacījumiem atbrīvo visas politisku motīvu dēļ ieslodzītās personas.

Tāpat Saeima kategoriski nosoda Krievijas prezidenta vēlēšanu rīkošanu pagaidām okupētajās un nelikumīgi anektētajās Ukrainas teritorijās. Šādas Krievijas darbības Ukrainas starptautiski atzītajās robežās ir nelikumīgas, un attiecīgo vēlēšanu rezultāti netiks atzīti.

Saeima solidarizējas ar Ukrainu tās centienos aizstāvēt savu neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību starptautiski atzītajās robežās.

Saeima uzskata, ka prezidenta vēlēšanas arī pašā Krievijā nebūs nedz brīvas, nedz godīgas, jo opozīcija un neatkarīgie plašsaziņas līdzekļi tiek apspiesti, nav ticamas politiskās konkurences, kā arī neatkarīgu starptautisko novērotāju klātbūtnes, līdz ar to šīm vēlēšanām trūkst jebkādas demokrātiskas leģitimitātes.

Saeimas paziņojumu kritizēja opozīcijas deputāts Aleksejs Rosļikovs (S!), kura ieskatā, paziņojumam ir nulle vērtības un tas tiek izmantots kā Ārlietu komisijas vadītāja Riharda Kola (NA) aģitācija, lai nokļūtu Eiropas Parlamentā.

Viņš uzsvēra, ka Saeimai ir jāpieņem lēmumi par labu valstij, tautai, labklājībai un drošībai, bet šodien Saeimas dienaskārtībā nav neviens jautājums, kas skartu "cilvēku ārā". "Mēs nodarbojamies ar pļāpāšanu, nevis darbu tautas labā," uzsvēra Rosļikovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!