Tieslietu ministre Ingrīda Labucka nolēmusi pieņemt bijušā sarkanā partizāna Krievijas pilsoņa Vasīlija Kononova lūgumu par atteikšanos no pilsonības.
Līdz ar to Kononovam vairs nebūs dubultpilsonības. Viņa notiesāšanas gadījumā Krievija atbilstoši starpvalstu līgumam varēs pieprasīt viņa izdošanu soda izciešanai Krievijā.

Pret Kononovu tiks izbeigta iepriekš ierosinātā lieta par pilsonības atņemšanu.

Dokumentus par atteikšanos no pilsonības Kononovs iesniedza jūlija sākumā. Triju mēnešu laikā tos izvērtēja Naturalizācijas pārvalde (NP), kuras galvenais uzdevums bija noskaidrot, vai Kononovs ir izpildījis saistības pret valsti.

Izanalizējot visus Kononova lietas materiālus, arī no Ģenerālprokuroratūras saņemtos, pārvalde konstatēja, ka saistības ir un tiek pildītas.

Šobrīd par kara noziegumiem notiesātais Kononovs, kuram ir Krievijas pilsonība, atrodas brīvībā, taču atbilstoši tiesas spriedumam viņš nedrīkst mainīt savu dzīvesvietu.

Kononovu notiesāja šā gada 21.janvārī. Viņu Rīgas apgabaltiesa atzina par vainīgu kara noziegumos - deviņu civiliedzīvotāju slepkavībā Mazo Batu sādžā 1944.gada Vasarsvētkos - un piesprieda viņam sešus gadus ieslodzījuma.

Pašlaik Kononova lietā notiek papildizmeklēšana, un nav zināms, kad tā varētu beigties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!