Lai gan lielākā daļa politiķu cenšas pārliecināt iedzīvotājus par nepieciešamību referendumā paust atbalstu Latvijas iestājai Eiropas Savienībā (ES), viņu viedokli, izdarot izvēli, ņems vērā tikai neliela daļa iedzīvotāju.
Savukārt Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas viedoklī ieklausītos piektā daļa iedzīvotāju.

Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka politiķu viedokli, pieņemot lēmumu par balsojumu referendumā, ņemtu vērā tikai 9% iedzīvotāju, bet vairums pamatotos uz ģimenes, draugu, kā arī mediju pausto.

Tikai 9% iedzīvotāji izvēli izdarītu, pamatojoties uz sabiedrības informēšanas kampaņas dalībnieku pausto, tāpat tikai 7% svarīgs būtu valdības viedoklis, bet 8,9 % ņemtu vērā Eiropas Savienības institūciju pārstāvju domas.

Taču 29,8% ņemtu vērā draugu pausto, televīzijas vēstīto vērā ņemtu 27,7% aptaujāto, 26% iedzīvotāju svarīgs ir preses vēstītais, bet vēl 19,1% pamatotos uz radio pausto.

22,3% aptaujāto svarīgs šķiet jau esošo savienības dalībvalstu iedzīvotāju uzskats, bet citu kandidātvalstu iedzīvotāju viedokli ņemtu vērā 13,2 % aptaujāto. 14 %, izdarot izvēli, balstīsies uz ES atbalstošo organizāciju viedokli, bet 12,5 % aptaujāto svarīgs šķiet ES pretinieku viedoklis.

Nelielai daļai - 2,4% - svarīgs šķiet sportistu viedoklis, bet baznīcas pārstāvju paustais nozīmīgs ir 7,2% aptaujāto.

Gandrīz trešās daļas iedzīvotāju viedokli neviens nevar ietekmēt, un viņi, izdarot izvēli, paļausies tikai paši uz sevi.

Baznīcas viedoklim biežāk uzticas iedzīvotāji no Latgales ar mazākiem ienākumiem. Politiķu uzskati svarīgi biežāk šķiet cilvēkiem vecumā no 35 līdz 44 gadiem un lauciniekiem. Valdības paustais svarīgs ir Latgales iedzīvotājiem, bet prezidentes paustajam biežāk uzticas valsts sektorā strādājošie.

Referendums par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā notiks 20. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!