Šogad jūras krastā Rīgas pilsētas teritorijā jau savākti 30 beigti roņi, informēja Rīgas domes Vides departamenta direktors Askolds Kļaviņš.
Ziņas par savāktajiem roņu līķiem apkopotas no 1.jūnija līdz 20.augustam. Beigtos dzīvniekus savāc Latvijas Kinoloģiskās federācijas dzīvnieku aizsardzības grupa ar kuru domei noslēgts līgums par klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu pilsētā.

Beigtie roņi tiek kremēti "Līčos", turpat, kur iemidzinātie un citādi bojā gājušie suņi un kaķi.

Kļaviņš norādīja, ka beigto roņu un citu savvaļas dzīvnieku savākšana rada diezgan lielas problēmas, jo papildu līdzekļi šiem mērķiem nav paredzēti. Roņu savākšana šovasar izmaksājusi ap Ls 700.

Kļaviņš domā, ka daļa roņu varētu būt gājusi bojā zvejnieku tīklos, taču tas nenotiekot tikai Rīgas tuvumā. Zvejnieki Rīgas jūras līcī tīklos iepinušos roņus vienkārši izmet pāri bortam, un tos vējš un straumes atnes līdz krastam. Kļaviņš pastāstīja, ka Rīgas jūras līcī katru gadu ejot bijā ap 200 roņu.

Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas nodaļas vadītājs Ingmārs Līdaka pastāstīja, ka roņi var iet bojā dažādu iemeslu dēļ, piemēram, iepinoties tīklos, pakļūstot zem kāda peldlīdzekļa dzenskrūves, mirstot no slimībām, bet jaunie dzīvnieki bieži iet bojā, jo, kļūstot patstāvīgiem, tiem reizēm neizdodas pietiekošā daudzumā iegūt barību.

Uz zooloģisko dārzu parasti tiek nogādāti ronēni, kas izskaloti krastā pavasarī. Šogad to ir bijis maz - tikai divi. Tas izskaidrojams ar to, ka Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī bija labi ledus apstākļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!