Saeimas deputāts Arvīds Ulme (ZZS) atzinis sadarbību ar Valsts drošības komiteju (VDK), tādēļ prokuratūra izbeigusi pret viņu ierosināto lietu.
Prokurors Vilhelms Sausiņš pastāstīja, ka Ulme jau septembra beigās prokuratūrai iesniegumā atzinis sadarbību ar VDK. Likums paredz - ja cilvēks izmeklēšanas laikā atzīst savu sadarbību ar VDK, lietu pret viņu izbeigs. Pretējā gadījumā sadarbības fakts jākonstatē tiesai.

Ulme skaidroja, ka informējis prokuratūru - VDK dokumentos viņš figurējis kā padomju varas ienaidnieks, kurš veic antikonstitucionālu un antisociālu darbību. Skaidrojot dokumentos minētās tikšanās ar VDK vadošajiem darbiniekiem, Ulme sacīja, ka VDK viņu "tiranizējusi" un pirms katras "demonstrācijas vai dzejoļu lasīšanas" saukusi uz nopratināšanām.

"Es prokuratūrai norādīju uz to, ka nevaru vienlaicīgi figurēt gan kā VDK aģents, gan kā cilvēks, kuru viņi izseko, un tas būtu ļoti dīvaini, ja prokuratūra šo faktu nebūtu ņēmusi vērā," par prokuratūras lēmumu izbeigt krimināllietu teica Ulme.

Viņš arī pastāstīja, ka nākamnedēļ, iespējams, rīkos tikšanos ar medijiem, lai situāciju izskaidrotu sabiedrībai.

Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūra jūlija sākumā atzina Ulmes apzinātu un slepenu sadarbību ar VDK, bet Ulme sadarbību vairākus mēnešus neatzina un pauda sašutumu par "līdzekļu izšķērdēšanu, izmeklējot šo lietu".

Ulme iepriekš norādīja, ka "prokuratūras slavenie pierādījumi ir VDK personīgo un darba lietu reģistrācijas žurnāls, kurā arī es esmu ierakstīts. Viņu rīcībā ir arī dažu čekas virsnieku liecības, kurās viņi apliecina, ka tikušies ar mani. Prokuratūras rīcībā ir arī mana liecība, ka esmu ticies ar šiem virsniekiem un es to nenoliedzu". Saeimas deputāts ironiski norādīja, ka "prokuratūra nav atradusi nevienu cilvēku, kuru es būtu nodevis".

Ulmes pārbaudi pēc Totalitārisma seku dokumentācijas centra informācijas saņemšanas lūdza sākt Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!