Neraugoties uz drēgno laiku, apmēram 200 vecāka gadagājuma cilvēku bija pirmdien Uzvaras parkā pulcējušies uz mītiņu, lai atzīmētu 59.gadadienu kopš padomju karaspēka ienākšanas Rīgā Otrā pasaules kara laikā.
Uzvaras parkā nosvinēta Padomju karaspēka Latvijā ienākšanas gadadiena

Starp mītiņa dalībniekiem BNS pamanīja arī Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) līderi Alfrēdu Rubiku, Saeimas deputātu Vladimiru Buzajevu (PCTVL). Mītiņu vadīja Rīgas domes Revīzijas komisijas priekšsēdētāja Olga Veidiņa. Pasākuma dalībniekiem bija koši sarkani karogi ar uzrakstu LSP.

Sanākušie nolika ziedus pie pieminekļa un pārsprieda vēsturiskos notikumus. Divi pasākuma dalībnieki, pakāpušies uz paaugstinājuma, turēja plakātu ar uzrakstu krievu valodā "Slava Padomju armijai".

Rubiks, uzrunājot sanākušos, pauda nožēlu, ka "cīņa pret fašismu un Rīgas atbrīvotāju piemiņa" ir vienaldzīga valsts vadībai. Viņš pauda, ka turpmākajos gados "valstsvīri nāks pie prāta un cienīs cīnītājus pret vācu armiju tikpat ļoti, kā tas ir citās Eiropas valstīs".

Viņš ilgi kritizēja pastāvošo varu un tās neinteresēšanos par tautas problēmām. "Pie krusta vajadzētu piesist visus tos, kuri izlaupīja padomju Latviju un padarīja to par atkarīgu neatkarīgu valsti. Atkarīgu no visa, ko pasaka resnvēderainie Eiropas kungi," sacīja LSP līderis.

Savukārt Buzajevs pauda, ka 13.oktobris ir svarīgs datums, kuru "diemžēl valstsvīri ir aizmirsuši". "Mēs pieminam tos, kuri atjaunoja rūpnīcas un atdeva Rīgai to nozīmi, kas tai bija cariskās Krievijas laikā. Jaunā vara uzvedas ne labāk kā tā saucamie okupanti, pametot kaķim zem astes veselas paaudzes darbu".

Pasākuma laikā līdzās Uzvaras piemineklim kāds sabiedriskais fonds vāca ziedojumus padomju karavīru kapavietu meklēšanai, vairāki vecāka gadagājuma cilvēki dalīja sanākušajiem laikrakstu "Latvijas Sociālists". Īsi pirms mītiņa sākuma ziedus pie Uzvaras pieminekļa nolika Krievijas un citu vēstniecību pārstāvji.

Otrā pasaules kara laikā 1944.gada 13.oktobrī Rīgu pameta vācu un ieņēma padomju armija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!