Odiozais Krievijas kreisi radikālās kustības "Darba Krievija" līderis Viktors Anpilovs otrdien draudēja saņemt par ķīlnieku Latvijas vēstnieku un izveidot Vasīlija Kononova vārdā nosauktu partizānu vienību, ja Latvija neatbrīvos notiesāto Kononovu un nepārtrauks citu padomju veterānu tiesisko vajāšanu.
"Ja Latvijas varas iestādes nereaģēs, mums būs tiesības aicināt savus atbalstītājus nolaupīt, piemēram, Latvijas vēstnieku un paturēt viņu kā ķīlnieku," otrdien preses konferencē Maskavā teica Anpilovs, kurš ir slavens ar saviem odiozajiem paziņojumiem.

Preses konference bija veltīta Politieslodzīto aizstāvības komitejas Kononova aizstāvēšanai izveidošanai, ko atbalstīja vairākas komunistiskās organizācijas.

Pēc Anpilova domām, ja Latvijas varas iestādes neatbrīvos Kononovu, Krievijas valdībai uz Latviju ir jānosūta īpašu uzdevumu vienība, bet, ja valdība atteiksies to darīt, tad komunistiem ir jāorganizē brīvprātīgās vienības.

"Vajadzēs veikt savus pasākumus. Izveidosim Vasīlija Kononova vārdā nosauktu partizānu vienību," sacīja Anpilovs.

Latvijas vēstniecības Maskavā pirmais sekretārs Vilmārs Heniņš BNS informēja, ka vēstniecība pagaidām nav iepazinusies ar šādiem paziņojumiem. Taču Heniņš apliecināja, ka informācija par to tiks precizēta un kopā ar Ārlietu ministriju, iespējams, sniegts komentārs.

Saskaņā ar aģentūras "Interfax" ziņoto Anpilovs arī pavēstījis, ka vērsīsies pie Krievijas valdības ar prasību piešķirt Kononovam Krievijas pilsonību.

"Jautājums nav par to, kāda pilsonība ir Kononovam, jautājums ir par to, ka Latvijā ir pacēluši galvu fašisti," viņš paskaidrojis.

Minēto komiteju izveidojuši kustības "Darba Krievija", "Virsnieku savienības", Viskrievijas komunistiskās (boļševiku) partijas, Krievijas Komunistiskās strādnieku partijas un vairāku citu līdzīgu organizāciju pārstāvji.

Šīs komitejas pārstāvji pieprasīja nekavējoties atbrīvot Kononovu no ieslodzījuma Latvijā. Preses konferences dalībnieki uzsvēra, ka "nepieciešams dot pienācīgu pretsparu mēģinājumiem pārrakstīt Otrā pasaules kara vēsturi, pārvērst karavīrus uzvarētājus par noziedzniekiem".

Komitejas priekšsēdētājs Anatolijs Krjučkovs paziņoja, ka ir "sākusies parakstu vākšana Kononova atbalstam un līdz Uzvaras dienai 9.maijam būs savākti 500 tūkstoši. Turklāt parakstu vākšanā piedaloties ne tikai Krievijas pilsoņi, bet arī citu valstu pārstāvji.

BNS jau ziņoja, ka Kononovu Rīgas apgabaltiesa 21.janvārī atzina par vainīgu deviņu civiliedzīvotāju slepkavībā Mazo Batu sādžā 1944.gada Vasarsvētkos un piesprieda viņam sešus gadus ieslodzījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!