Rīgas domnieki, skolu vadītāji un tiesībsargi pauž satraukumu par pieaugošajiem konfliktiem latviešu un krievu skolēnu vidū pēc izglītības reformas pretinieku vērienīgajām protesta akcijām un aicinājumiem, tāpēc aicinās saukt pie atbildības mītiņu rīkotājus.
Rīgas domes drošības un kārtības komitejas vadītājs Andrejs Vilks piektdien sanāksmē par bērnu drošību sacīja, ka, viņaprāt, ar Krievu skolu aizstāvības štāba izplatīto klipu "notiek zināma neirolingvistiskā programmēšana uz vardarbību". Tāpat Vilks uzskata, ka "beidzot jādara gals nesankcionētām "deputātu tikšanās reizēm" ar vēlētājiem, kas izvēršas par masu mītiņiem, tāpēc viņš lūdzis valsts un pašvaldības policiju saukt pie atbildības pasākumu organizatorus.

"Sabiedrībā notiek vardarbības eskalācija, bērni ir tikuši apvainoti, piekauti, aplaupīti un tas ir saistīts ar šiem izglītības un nacionalitātes jautājumiem," teica Vilks. Viņš klāstīja, ka pēc izglītības reformas pretinieku "izvērstās aģitācijas un propagandas" ir saasinājušies konflikti starp latviešu un krievu skolēniem.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Kurzemes rajona Sabiedriskās kārtības nodaļas priekšnieks Andris Zemturis stāstīja, ka šonedēļ saņemti izsaukumi no divām latviešu skolām, kuru audzēkņus it kā piekāvuši ar cirvi, beisbola nūjām un koka rungām bruņojušies krievu tautības jaunieši. Aizbraucot uz izsaukuma vietu, kaušļus neizdevās noķert, jo viņi jau bija paspējuši aizbēgt. "Paldies Dievam, šie ieroči lietā netika laisti, bērni tika piekauti, atspārdīti tikai ar dūrēm, kājām," sacīja Zemturis.

RPP sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane apliecināja, ka trešdien saņemts zvans no 69.vidusskolas sociālā pedagoga par vairākiem agresīviem pusaudžiem, kuri sapulcējušies pie skolas un agresīvi izturoties, taču policijas darbinieki nav raduši apstiprinājumu skolotāja sacītajam. Arī Valsts policijas rīcībā nav informācijas par kautiņu, kas varētu būt noticis pie minētās mācību iestādes.

Rīgas Galvenās policijas pārvaldes 30.nodaļas speciāliste Līga Kaktiņa teica, ka, pēc viņas rīcībā esošajām ziņām, sitēji esot bijuši "latvieši, kas izlikās par krieviem". Vardarbīgi konflikti notikuši arī starp Āgenskalna ģimnāzijas, pamatskolas un Rīgas 34. vidusskolas audzēkņiem.

Arī abi policijas pārstāvji atzina, ka konflikti saasinājušies tieši pēc vērienīgajām protesta akcijām. Sabiedriskās organizācijas "Vecāki Rīgai" vadītājs Nauris Vasjurins sanāksmē pastāstīja, ka pats intereses dēļ apmeklējis šonedēļ notikušo protesta akciju. Viņš pēc sarunām ar bērniem noskaidrojis, ka "meitenes atnākušas, lai iepazītos ar "cool" puišiem", bet zēni vienkārši vēlējušies "nobastot stundas".

"Viņi piketā satrakojas. Bērni kliedz, paši nesaprotot ko grib, nacionālās izjūtas sit augstu vilni, savas emocijas viņi kontrolēt nespēj un loģiski arī iznākums. Ejot pa ielu, tāpēc jādzird, kā latviešu puikas runā par krievu sišanu, bet krievu zēni par latviešu sišanu," sacīja Vasjurins.

Viņam piekrita arī Āgenskalna ģimnāzijas un pamatskolas vadītājas.

Vilks prognozēja, ka turpmāk pēc reformas pretinieku solītajām vēl vērienīgākajām protesta akcijām "vardarbība var tikai palielināties" un, lai to novērstu, nepieciešams aktīvi rīkoties. Jau nākamnedēļ viņš un vēl vairāki deputāti plānojuši tikties ar skolu vadību, vecākiem un skaidrot izglītības reformu, aicināt to skaidrot arī bērniem.

Domnieks nosūtījis arī aicinājumu policijai izvērtēt reformas pretinieku akciju organizatoru darbību, uzdevis pašvaldības policijai pastiprināti dežurēt rajonos, kur konflikti notiek biežāk. Tāpat kopīgi ar izglītības departamentu plānots rūpēties par saturīgām brīvā laika pavadīšanas iespējām, bet plānotās protesta akcijas Vilks nākamnedēļ plāno pārrunāt ar krievu skolu aizstāvības štābu un Latvijas krievu skolu aizstāvības asociāciju.

Krievu skolu aizstāvības štāba aktīvists Juris Petropavlovskis pieņēmumu, ka konflikti palielinājušies pēc viņu rīkotajām akcijām, nosauca par idiotisku. "Lai viņi man nāk un pierāda, un tad par kaut ko tādu runāsim," viņš sacīja.

"Es pavadīju divu tūkstošu skolēnu kolonnu no Purvciema uz Vecrīgu un tikai daži izsaucieni "krievu cūkas" mūs pavadīja. Vispār es nedomāju, ka mēs kurinām nacionālo naidu," teica Petropavlovskis. Viņš arī pavēstīja, ka nesaskata agresijas pazīmes štāba izplatītajā klipā.

Pēdējā laikā notikušas vairākas vērienīgas krievu skolu aizstāvības štāba rīkotas akcijas pret izglītības reformu. 5.februārī pie Saeimas pulcējās apmēram 5000 aktīvistu, bet šonedēļ pie prezidentes pils apmēram 8000 jauniešu. Savukārt štāba veidoto klipu izvērtē Drošības policija (DP), kas jau noskaidrojusi tā veidotāju. DP šefs Jānis Reiniks paskaidroja, ka klips uzmanību piesaistījis, jo tajā izmantota "kāda naidīga simbolika" un tas ir "klaji agresīvs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!