Rīgas domes Vides komiteja šodien vienbalsīgi nolēma neatbalstīt ieceri Rīgā, Kundziņsalā, būvēt SIA "Man-Tess" naftas produktu noliktavu.
Rīgas domes Attīstības departamenta Pilsētplānošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Strancis deputātus informēja, ka "Man-Tess" iecere ir uzskatāma par atbilstošu Rīgas attīstības plānam 2006.-2018.gadam, līdz ar to tā būtu atbalstāma. Viņš arī informēja deputātus, ka ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumā uzņēmumam ir noteikta virkne nosacījumu, kurus "Man-Tess" būtu jāīsteno projekta realizācijas gadījumā.

Tomēr, kā izteicās Latvijas Zaļās partijas (LZP) deputāts Ingmārs Līdaka, uzņēmums, "Man-Tess" savā agrākajā darbībā "jau ir rīkojies negodprātīgi, piemēram, nelikumīgi izcērtot kokus Kundziņsalā". Domnieks izteica šaubas, vai "Man-Tess", uzceļot naftas produktu noliktavu, ievēros valsts un pašvaldības institūciju izvirzītos nosacījumus.

Arī cits LZP pārstāvis Rīgas domē Guntis Jānis Eniņš kritizēja būvniecības ieceri, norādot, ka, veidojot naftas termināļus un noliktavas Rīgas pilsētas teritorijā, būtiski palielināsies kuģu satiksmes intensitāte Rīgas jūras līcī. Pēc viņa domām, tas būtiski palielinās ekoloģisko avāriju draudus Rīgai un tās iedzīvotājiem.

Jautājumu par naftas produktu noliktavas būvniecību vēl paredzēts izskatīt Satiksmes un transporta lietu komitejā un Rīgas domes sēdē.

Kā ziņots, noliktavas tilpums paredzēts līdz 150 000 kubikmetriem. Būvniecību iecerēts īstenot divās kārtās, pirmajā kārtā izbūvējot rezervuārus ar kopējo tilpumu 50 000 kubikmetru, bet otrajā kārtā - 100 000 kubikmetru.

Kā norādīts Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts biroja atzinumā, kas ir sagatavots 2003.gada novembrī, SIA "Man-Tess" plāno celt noliktavu gaišo naftas produktu uzglabāšanai un pārkraušanai ar kopējo plānoto kravu apgrozījumu līdz 2,7 miljoniem tonnu naftas produktu gadā.

Pašlaik SIA "Man-Tess" naftas produktu pārkraušanai un uzglabāšanai izmanto trīs rezervuāru parkus Tvaika ielā. Pirmajā rezervuāru parkā ir seši rezervuāri ar 2000 kubikmetru tilpumu un divi ar 3000 kubikmetru tilpumu. Otrajā rezervuāru parkā ir seši rezervuāri ar kopējo tilpumu 40 000 kubikmetru, bet trešajā - ar kopējo tilpumu 30 000 kubikmetru.

Uzņēmuma turpmākā izaugsme šajā teritorijā ir ierobežota, jo tā atrodas tuvu Sarkandaugavas dzīvojamam masīvam, tādēļ SIA "Man-Tess" paredz daļēju saimnieciskās darbības pārvietošanu uz Kundziņsalu. Īstenojot uzņēmuma attīstības programmu, "Man-Tess" Kundziņsalā jau izbūvējis piestātni tankkuģiem ar ietilpību līdz 60 000 tonnu. Uzcelta arī gaišo naftas produktu cauruļvadu estakāde no naftas produktu noliktavas Tvaika ielā līdz piestātnei Daugavā.

SIA "Man-Tess" naftas produktu noliktavas teritorijas inženierģeoloģiskie apstākļi Kundziņsalā vērtējami kā sarežģīti. Būvlaukuma teritorija ir pakļauta arī sarežģītiem hidroloģiskiem apstākļiem, kurus ietekmē Daugavas ūdens līmeņa paaugstināšanās. Tā notiek gan jūras uzplūdu, gan Rīgas hidroelektrostacijas palielinātu caurplūdumu dēļ. Daugavas ūdens līmeņa svārstību maksimālā amplitūda ir trīs metri.

Ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumā norādīts, ka, izmantojot mūsdienīgu tehnoloģiju, izolējošo materiālu un drošības sistēmu lietošanu, iespējams būtiski samazināt piesārņojumu, kas saistīts ar naftas produktu noplūdēm no rezervuāriem un noliešanas estakādēm, vai pat no tā izvairīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!