ANO Spīdzināšanas izskaušanas komitejas kārtējais ziņojums par situāciju Latvijas cietumos būs gana kritisks, to šodien apliecinājuši komitejas pārstāvji, tiekoties ar tieslietu ministri Vinetu Muižnieci, aģentūru informēja Tieslietu ministrijas (TM) preses sekretāre Iveta Grūberte.
Iepriekšējo reizi ANO Spīdzināšanas izskaušanas komiteja Latviju apmeklēja 2002.gada rudenī. Šodien komitejas pārstāvji atzinuši, ka no tā laika valdība nav pievērsusi pietiekamu uzmanību ieslodzījuma vietām, turklāt, pēc komitejas domām, laikā starp abām vizītēm esot novērojams informācijas apmaiņas trūkums starp cietumu vadību, atbildīgajām institūcijām un valdību.

Tieslietu ministre tikšanās laikā uzsvērusi, ka no 2002.gada rudens ir veiktas ievērojamas izmaiņas likumdošanā, lai precīzāk regulētu personu tiesības un pienākumus, atrodoties brīvības atņemšanas iestādēs. Veiktas izmaiņas arī par nepilngadīgo notiesāto turēšanu cietumos.

Pašlaik vēl nav zināms, kad būs gatavs komitejas ziņojums par situāciju Latvijā. Tas būs konfidenciāls, bet šo slepenības statusu ar īpašu lēmumu var atcelt Ministru kabinets.

Viesi izteikuši arī pārmetumus, ka kopš iepriekšējā ANO Spīdzināšanas izskaušanas komitejas ziņojuma Latvijas puse šai komitejai nav sniegusi nekādu informāciju par notiekošo šajā jomā. Muižniece apsolījusi, ka turpmāk komitejai informācija tiks sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!