Latvijas karavīru apšaudītāji Irākā zināja, ka ieradusies jauna vienība, un pārbaudīja tās spēku, šodien vēsta laikraksts "Diena".
Nesenais kaujinieku uzbrukums Irākā izvietotā jaunā Latvijas armijas kontingenta karavīriem esot uzskatāms par pretinieka mēģinājumu pārbaudīt viņus, liecina informācija, kas ir poļu vadītās daudznacionālās divīzijas izlūku rīcībā.

Nezināmie uzbrucēji, kas varētu būt piederīgi sunnītu kopienai, esot labi informēti, ka ieradusies jauna vienība, un tagad cenšoties noskaidrot tās spēku. Par to sarunā ar kaujas rotas komandieri kapteini Ventu Lapsenbergu sestdien stāstīja mūsu militārā kontingenta vadītājs majors Ēriks Naglis, kurš uzsvēra, ka latviešu karavīri nedrīkst pirmie atklāt uguni, kā tas bijis pie tā sauktā dienvidu tilta naktī uz pagājušo piektdienu. Tādā gadījumā pretinieks, iespējams, varot rīkot dažādas akcijas vēl biežāk. Neapšaubāmi, tas liks mūsu karavīriem būt vēl uzmanīgākiem un rūpīgāk pildīt uzdevumus, turklāt atceroties, ka nedrīkst atkāpties no poļu komandiera dotās pavēles - divus apsargājamos tiltus uz koalīcijas spēku rīcībā esošā svarīgā lielceļa no Irākas dienvidiem uz Bagdādi nedrīkst atstāt nekādā gadījumā.

LETA jau ziņoja, ka naktī un 9.jūliju, neilgi pēc pusnakts, veicot nozīmīgu tiltu apsardzi Polijas vadītās daudznacionālās divīzijas atbildības rajonā netālu no Hillas bāzes, tika apšaudīti Latvijas kontingenta kājnieku rotas karavīri. Latvijas karavīri atvairīja divus uzbrukumus posteņiem ziemeļos no viņu bāzes Hillā. Strēlnieku ieroču un mīnmetēju apšaudē neviens karavīrs netika ievainots.

Pēc pirmās apšaudes nākamās naktis pie dienvidu un ziemeļu tilta pagājušas relatīvi mierīgi. Tomēr bez savstarpējiem šāvieniem nav iztikuši arī naktī uz svētdienu.

No kādas pamestas mājas pie dienvidu tilta - aptuveni divsimt metru no pozīcijām - uz pirmā vada karavīriem atklāta uguns. Šauts ar strēlnieku ieročiem, ar līdzīgu spēku arī atbildējuši. Visai drīz nezināmais pretinieks pazudis tumsā. Sekot tam šeit nav iespējams, jo ir daudz celiņu, kanālu, pauguru, kuros spēj orientēties tikai vietējo apstākļu pazinēji.

Kā "Dienai" stāstīja rotas komandiera vietnieks virsleitnants Edmunds Svenčs, māja pamatīgi sacaurumota. Arī piektdien tieši pirmais vads atradās pozīcijās pie abiem tiltiem, un tagad to nolemts nosūtīt apsargāt nometni, kurā izvietotas daudznacionālo spēku sevišķo uzdevumu vienības. Tas darīts, lai karavīri labāk adaptētos jaunajos apstākļos un tiktu galā ar pirmās nedēļas saspringumu.

Pēc pagājušās nedēļas uzbrukumiem pie abiem tiltiem bataljons, kurā ir arī latviešu rota, turp nosūtījis palīgspēkus - izvietojis kājnieku desanta kaujas mašīnas, kā arī novietojis virszemes novērošanas radarus. Nākamajā naktī tiltus kopā ar mūsu karavīriem sargās arī irākiešu nacionālā gvarde.

LETA jau ziņoja, ka divīzijas atbildības rajonā situācija tiek raksturotā kā nestabila un saspringta. Teroristu pamata mērķi ir uzbrukumi jaunās Irākas valdības locekļiem, Irākas drošības spēku karavīriem, kā arī koalīcijas spēku patruļām un konvojiem. Saglabājas uzbrukumu draudi arī koalīcijas spēku bāzēm.

Savus pienākumus starptautiskajā miera nodrošināšanas operācijā Irākā veic 133 Latvijas kontingenta karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!