Kompānija "Siemens" ir nopietni nobažījusies par pirms diviem gadiem noslēgtā robežbūves aprīkojuma līguma izpildi ar Latviju, tādēļ apsver iespēju šo līgumu lauzt. Šī iemesla dēļ Latvijai varētu draudēt kārtējie starptautiskās tiesas darbi, kuros firma no Latvijas varētu pieprasīt pat vairākus miljonus dolāru.
Lai apspriestu šo problēmu, valdība jautājumu iekļāvusi nākamās nedēļas valdības sēdes darba kārtībā.

Līgums starp "Siemens Nixdorf Bussines Services Gmbh&Co.ohg" un Iekšlietu ministriju tika noslēgts 1998.gada 31.jūlijā Guntara Krasta valdības laikā. Tas paredzēja aparatūras un tehnikas iegādi austrumu robežas izbūvei 26,7 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Līgumu bija iecerēts izpildīt līdz pērnā gada 31. decembrim, taču tas izpildīts tikai daļēji un valsts nav pasūtījusi iekārtas par 20 miljoniem dolāru. Firma par līguma nosacījumu nepildīšanu ir nobažījusies un uzskata, ka atbilstoši līgumam tai ir tiesības saņemt nepieciešamo pasūtījumu 11 miljonu latu apjomā.

Firma "Siemens" no komentāriem atturas, BNS sacīja firmas pārstāvis Vladimirs Samoiļenko. Tomēr viņš norādīja, ka līguma termiņš nav beidzies un tas turpina darboties, pretēji presē izteiktajām bažām.

Apstiprinājumu firmas bažām BNS pauda arī Iekšlietu ministrijas austrumu robežas atjaunošanas projektu vadības nodaļas vadītāja Ilga Kuņicina, kas šobrīd ir atbildībā par robežas izbūves jautājumiem.

Pēc Kuņicinas stāstītā, situāciju varētu labot un bažas likvidēt, ja tiktu piešķirts nepieciešamais papildu finansējums. Ar "Siemens" jānoslēdz individuālais līgums par 11,4 miljoniem latu, un vēl jāpiešķir vismaz 20 miljoni latu, lai varētu pabeigt nepieciešamos celtniecības darbus.

Šogad austrumu robežas izbūvei kopumā paredzēti apmēram 10 miljoni latu, to vidū Eiropas Savienības PHARE programma piešķīrusi 2,5 miljonus. Noslēgtā vienošanās paredz, ka firmai "Siemens" plānots piešķirt 3,7 miljonus, taču paredzams, ka firma nesaņems pat pusi no naudas, jo Latvijai vēl jāsagatavo vietas, kur firmas tehniku uzstādīt, jāapmaksā muitas pakalpojumi, pievienotās vērtības nodoklis.

Atbilstoši valdības deklarācijai līdz 2003.gada 1.janvārim Latvijas robežai ir jābūt sakārtotai kā Eiropas Savienības perspektīvai ārējai robežai. Šī uzdevuma izpildei ir izstrādāti divi projekti 90 miljonu latu kopsummā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!