Uzņēmējam un filantropam Džordžam Sorosam nav intereses par politisko situāciju Latvijā, sacīja Sorosa pārstāve, Atvērtās sabiedrības institūta (Open Society Institute) vecākā padomniece politikas jautājumos Lora Zilbera (Laura Silber).
"Džordžu Sorosu neinteresē Latvijas vai citu valstu partiju politika. Lai gan Soross rūpīgi novēro reģiona attīstību, viņš neieņem nekādu nostāju attiecībā pret politisko situāciju Latvijā," norādīja Sorosa pārstāve.

Zilbera skaidroja, ka "Delnai" un citām līdzīgām organizācijām ar Sorosu ir kopīgi mērķi, tādēļ tās bieži atbalsta Sorosa dibinātā Atvērtās sabiedrības institūta vietējie fondi. "Sorosu interesē atklātība, cīņa pret korupciju un iespējas palīdzēt sabiedrībai aizstāvēt tās intereses," sacīja Zilbera.

Viņa arī norādīja, ka demokrātiskas valdības labprāt sadarbojas ar Atvērtās sabiedrības institūtu un tā fondiem. Tādā veidā tās iegūst partnerus civilajā sabiedrībā, kas palīdz uzlabot valsts institūciju darbu un liek tām strādāt efektīvi, caurredzami un savu pilsoņu interesēs, skaidroja Zilbera.

"Mūsu fonds, kurš Latvijā darbojas jau divpadsmito gadu, šobrīd galveno uzmanību veltī Eiropas integrācijas jautājumiem, likumdošanai, sabiedrības informēšanai un izglītošanai. Respektējot Latvijas padarīto Eiropas lietās, fonds palīdz nodrošināt latviešiem vienlīdzīgas tiesības citu dalībvalstu starpā un panākt, lai dalība Eiropas Savienība nestu vienlīdzīgu labumu visiem sabiedrības sektoriem. Tāpat fonds darbojies, lai nodrošinātu tiesības tiem, kuri ir atdalīti no sabiedrības dominējošās daļas, tai skaitā garīgi atpalikušajiem, HIV nēsātājiem un krieviski runājošajiem," stāstīja Zilbera.

Sorosa pārstāve atgādināja, ka Sorosa fondu tīkls darbojas vairāk nekā sešdesmit valstīs. Tā misijas galvenais mērķis ir atbalstīt atvērtas sabiedrības veidošanos, stiprinot tiesiskumu, cilvēktiesības un paplašinot informācijas pieejamību.

Kā ziņots, Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers (LPP) uzskata, ka uzņēmējs un filantrops Džordžs Soross, iespējams, vēlas izveidot savu partiju un kontrolēt varu Latvijā.

Kā uzskata politiķis, sagrābjot varu Latvijā, Soross, iespējams, centīsies ietekmēt kopējo ES politiku, kas, pēc Šlesera domām, pašreiz Sorosam nav izdevīga.

Pēc viņa domām, jaunajam "Delnas" vadītājam Robertam Putnim ir "tieši sakari ar Sorosu un viņa cilvēkiem" un Putnis saņem "tiešus norādījumus, kā cīnīties ar valdību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!