"Latvijas Avīze" (LA) un interneta portāls "Apollo" sadarbībā ar "Latvijas televīziju" izsludina tautas balsojumu "100 Latvijas personības", kas notiek no 2004. gada 1. oktobra līdz 1. novembrim, portālam “Delfi” pastāstīja LA.
100 personības tiks meklētas un izvēlētas Latvijas pēdējo 150 gadu vēsturē. 2005. gadā apritēs pusotrs gadsimts, kopš 1855. gadā aizsākās latviešu tautas pirmā atmoda – jaunlatviešu kustība. No šī vēstures punkta līdz pat mūsdienām noskaidrosim tās personības, kuras ir būtiskas šodienas Latvijas sabiedrībai.

Lai nāktu talkā balsotājiem, LA ir izveidojusi 375 Latvijas personību sarakstu, kas pilnā apjomā LA tiks publicēts 2. oktobrī, žurnālā "Mājas Viesis" 1. oktobrī un no 1. oktobra ir pieejams visu diennakti interneta portālā "Apollo".

Saraksta izveidošanai par konsultantiem tika pieaicināti 12 zinātnieki, vēsturnieki, sabiedriskie darbinieki. Lūk, tikai daži konsultantu ierosinājumi un vēlējumi: Mākslas doktore, teātra zinātniece Lilija Dzene aicina balsotājiem: "Izlasot sarakstu, uzreiz nesakiet - es par viņiem neko nezinu. Varbūt ir vērts tuvāk iepazīt!"

Akadēmiķis Jānis Stradiņš, vērtējot šo balsojumu, sacījis: "Manuprāt, balsojums par 100 Latvijas personībām ir ļoti svarīgs mūsdienu Latvijas sabiedrībai. Katram paveras iespēja izzināt, noskaidrot, izvērtēt cilvēkus, kuru veikums mūsu vēsturē un kultūrā ir bijis būtisks, paliekošs, pat izšķirīgs. Pati izvērtēšana, ja vien garajos rudens vakaros veltīsim tai vajadzīgo uzmanību, var kļūt par notikumu, novēršot sabiedrības uzmanību no viendienas parādībām Latvijas dzīvē un pievēršot skatu – kaut uz brīdi – būtiskajām vērtībām."

Informācija par balsojumu, iespēja balsot elektroniski un 375 iespējamo kandidātu saraksts pieejams arī internetā http://100.apollo.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!