Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstais komisārs minoritāšu jautājumos Rolfs Ekeuss, tiekoties ar Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātiem, aicināja Latviju ratificēt Vispārējo mazākumtautību aizsardzības konvenciju.
Turklāt komisārs uzskata, ka konvencija Latvijai būtu jāratificē ar iespējami mazāk atrunām. Vislabāk būtu, ja šādu atrunu nebūtu vispār, piebilda Ekeuss.

EDSO un Eiropas Padome var nākt klajā ar dažādām rekomendācijām, bet atbildība par šīs konvencijas ratifikāciju ir jāuzņemas Latvijai, uzskata komisārs, kurš "vēlas iedrošināt Latviju" visu rūpīgi izvērtēt, līdz valsts nonāktu līdz konvencijas ratifikācijai. Komisārs atzina, ka grūti ir salīdzināt Latvijas situāciju ar citām valstīm, tomēr, pēc viņa domām, konvencija ir ļoti piemērota arī mūsu valstij.

Starptautiskā sabiedrība ir ieinteresēta, lai konvencija tiktu ratificēta un tas būtu ļoti nozīmīgs notikums, sacīja Ekeuss.

Saeimas Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (JL) uzsvēra, ka rūpīgi ir jāanalizē visi priekšnosacījumi konvencijas ratifikācijai. Viņa uzsvēra, ka nav pieļaujama situācija, ka dokumenta ratifikācija varētu radīt papildu spriedzi Latvijā, jo pašreiz par tās ratifikāciju nav skaidra viedokļa.

"Kamēr mums pastāv šādas šaubas, mēs konvenciju nevaram ratificēt," sacīja Druviete.

"Mēs šo jautājumu apspriežam jau desmit gadus, un esam gatavi to darīt vēl desmit gadus," šodien sēdē izteicās komisijas deputāts Vladimirs Buzajevs. Viņš norādīja, ka netiek pildītas EDSO rekomendācijas un nenotiek dialogs ar mazākumtautībām šajā jautājumā. Buzajevs aicināja vizītes laikā Ekeusu tikties ar mazākumtautības pārstāvjiem.

Augstais komisārs informēja, ka ir ļoti ieinteresēts un darbojas pie tā, lai veicinātu dialogu sabiedrībā. Latvijas sabiedrība ir nobriedusi šim dialogam, sacīja Ekeuss, kurš šīs vizītes laikā apmeklēs arī mazākumtautību skolas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!