Par godu Latvijas Televīzijas (LTV) 50 gadu jubilejai sestdien LTV 1.kanālā būs īpaša svētku programma, bet LTV darbinieki un viesi pulcēsies ballē Rīgas Latviešu biedrības namā.
Kā pastāstīja LTV sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva, šodienas svētku programmas spilgtākie akcenti ir humora raidījums "Zaķusalas ritmi 1954-2004", "Kinogadsimts Latvijā. Telefilma-Rīga", simbolisks basketbola mačs "Kurš kuru", "Zvaigžņu balles" translācija no Rīgas Latviešu biedrības nama, kā arī LTV Ziņu dienesta speciālizlaidumi.

Humora raidījumā "Zaķusalas ritmi 1954-2004" skanēs joki un joku dziesmas, seni joki ar jaunu nozīmi. LTV humora raidījumu klasikā ielūkosies Kristīne un Mārtiņš no raidījuma "SeMS" komandas. Raidījumā būs redzami fragmenti no kādreiz populāriem LTV humora raidījumiem - no Hugo Diega laikiem, "Zaķusalas ritmiem", "Pirmās prognozes" un "Imantas-Babītes". Raidījuma redaktors ir Ilmārs Latkovskis.

No 1957.gada televīzijas paspārnē darbojās studija "Telefilma-Rīga". Daudzu gadu gaitā tapušas gan dokumentālās filmas, gan muzikālās, gan mākslas, gan animācijas filmas. Uz radošajiem darba gadiem LTV atskatīsies projekta "Kinogadsimts Latvijā" raidījumā. Autors - Agris Redovičs, režisore - Agita Cāne.

Pusgadsimta spēle "Kurš - kuru" būs simbolisks basketbola, sumobola un priekabola mačs starp LTV zvaigžņu izlasi un bijušajiem un tagadējiem politiķiem, uzņēmējiem un māksliniekiem. LTV komanda spēlēs ar Māri Gulbi, Ojāru Kehri (LC), Māri Riekstiņu, Vari Vētru, Uldi Marhilēviču, Ivaru Kalvišķi (LC), Ģirtu Valdi Kristovski (TB/LNNK) un Mārtiņu Bondaru (TB/LNNK). Atrakcijās iesaistās arī citas LTV zvaigznes un amatpersonas.

LTV savu pusgadsimta jubileju svinēs Latviešu biedrības namā, esot klāt visiem televīzijas darbiniekiem, valsts amatpersonām, kultūras un politiskām prominencēm, aicinot savus skatītājus tiešraidē vērot vakara programmu jeb īstu "Zvaigžņu balli".

Ar televīzijas starpniecību būs iespēja satikt mūsdienu un pagātnes televīzijas zvaigznes, atsaukt atmiņā vakara stundas, kad LTV saimniekoja visu mīlētie diktori, programmu "Labvakar", kad jokoja Mildiņa un Skaidrīte, kad LTV translēja Dziesmu un deju svētku koncertus, "Rīgai - 800" un Eirovīzijas dziesmu konkursu.

LTV dzimšanas dienā sveiks Inese Galante, Raimonds Pauls, koris "Kamēr", Marija Naumova, Ieva Akurātere, grupa "Prāta Vētra", "Tumsa", "Cosmos", "Labvēlīgais tips" un citi Latvijas mākslinieki.

Vakara programmas vadītāji - Ilze Jaunalksne, Ija Circene, Daina Jāņkalne, Sandra Freiberga, Gundars Āboliņš, Dāvids Ernštreits, Edijs Bošs un Uģis Joksts.

No plkst.8 līdz 18 Rīgas 51.pasta nodaļā notiks LTV 50 gadu jubilejai veltītās "Latvijas pasta" klajā laistās speciālās aploksnes zīmogošana. Pulksten 12 tajā piedalīsies arī LTV ģenerāldirektors Jānis Holšteins un "Latvijas pasta" ģenerāldirektors Gints Škodovs.

Pirmā izmēģinājuma televīzijas pārraide Latvijā notika 1954.gada 6.novembrī no Rīgas TV studijas L.Laicena ielas - tagadējās Nometņu ielas. Tika demonstrēta Rīgas kinostudijas mākslas filma "Mājup ar uzvaru".

Regulāri raidījumi sākās 1954.gada 20.novembrī. 1954.gadā notika pirmā tiešraide no notikuma vietas. Sākumā LTV raidīja pusotru divas stundas divas reizes nedēļā. 1958.gadā tika izveidota informatīvā programma "Panorāma". 1985.gada janvārī notika pirmais raidījums no jaunā TV centra Zaķusalā, un tas bija "Mikrofona" aptaujas gada beigu koncerts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!