Ja Latvijai izdosies pārliecināt Eiropas Komisiju par nepieciešamību nepiemērot pievienotās vērtības nodokli (PVN) apkurei no nākamā gada sākuma, AS "Rīgas siltums" lūgs atcelt lēmumu, ar kuru no 1.janvāra Rīgas iedzīvotājiem bija plānots paaugstināt maksu par apkuri par 3,8%.
Kā skaidroja uzņēmuma Informācijas daļas vadītājs Andris Sproģis, nolemjot atlikt 18% PVN piemērošanu apkurei, "Rīgas siltumam" nebūs pamata lūgt maksas paaugstinājumu.

Sproģis norādīja, ka, nolemjot apkurei nepiemērot PNV, "Rīgas siltuma" siltumenerģijas tarifam, tāpat kā iepriekš, tiks piemērots priekšnodoklis.

Rīgas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulators ir apstiprinājis "Rīgas siltuma" tarifu projektu, kas paredz, ka par piegādāto siltumenerģiju no 2005.gada 1.janvāra Rīgas iedzīvotājiem maksa par apkuri paaugstināsies par 3,8%. Sproģis maksas palielinājumu iepriekš skaidroja ar ieceri no 2005.gada 1.janvāra siltumenerģijai piemērot 18% PVN.

Saeima pagājušajā nedēļā konceptuāli atbalstījusi un atzinusi par steidzamiem grozījumus likumā "Par pievienotās vērtības nodokli", ar kuriem uz pusgadu ir paredzēts atlikt 18% PVN piemērošanu apkurei.

Šādi likuma grozījumi tiek rosināti, jo Latvijas pašvaldības ir brīdinājušas, ka 18% PVN piemērošana apkurei varētu radīt būtiskas problēmas mazāk maksātspējīgajiem iedzīvotājiem. Arī Saeimas deputāti ir atzinuši, ka šīs normas piemērošana nav pieļaujama augstās inflācijas dēļ.

Latvija, iestājoties Eiropas Savienībā, uzņēmās saistības, kas nosaka, ka no 2005.gada 1.janvāra apkurei ir jāpiemēro 18% PVN likme. Pašlaik Latvijā apkurei PVN netiek piemērots. Šīs normas ieviešana apkures sezonas vidū Latvijā nozīmētu siltuma cenas paaugstināšanos par vidēji 7% katram iedzīvotājam.

Saeimas Budžeta un nodokļu komisija uzdevusi Finanšu ministrijai uzsākt oficiālas sarunas ar Eiropas Komisiju, skaidrojot Latvijas plānus no nākamā gada 1.janvāra nepiemērot 18% PVN apkurei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!