Lielākā daļa rīdzinieku uzskata, ka zaļajā zonā Brīvības bulvāra un Elizabetes ielas krustojumā, bijušā Ļeņina pieminekļa vietā, ir jānovieto dekoratīvi elementi vai jāatstāj šī vieta tukša, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.
Saskaņā ar aptaujas datiem 33,7% respondentu uzskata, ka šajā vietā ir jānovieto dekoratīvi elementi, piemēram, Rīgas 800 gadu jubilejas zīme. Biežāk šim viedoklim piekrituši Centra rajona iedzīvotāji un respondenti vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

23,3% aptaujāto Rīgas iedzīvotāju sacīja, ka minētā vieta ir jāatstāj tukša.

Tikai 13,2% respondentu uzskata, ka minētajā vietā ir jāceļ piemineklis Latvijas pretošanās kustībai vai Konstantīnam Čakstem. Biežāk šādu atbilžu variantu ir izvēlējušies Vidzemes priekšpilsētā dzīvojošie, respondenti vecumā no 45 līdz 54 gadiem, Latvijas pilsoņi un respondenti ar augstāko izglītību.

9,2% respondentu norādījuši, ka šajā vietā būtu jāceļ kāds cits piemineklis.

Savukārt 6,1% aptaujāto norādījuši, ka šajā vietā, tāpat kā pirmskara gados, būtu jāuzbūvē kiosks.

12,6% respondentiem nebija atbildes uz šo jautājumu.

Daži cilvēki ir piedāvājuši arī savus variantus, piemēram, atkal jāuzstāda kādreizējais Ļeņina piemineklis, jāuzstāda "skaists, politiski neitrāls piemineklis", piemineklis Pēterim I vai "piemineklis iznīkstošajai latviešu tautai".

Jau ziņots, ka Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome neatbalstīja Konstantīna Čakstes pieminekļa novietošanu Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā. Padome norādīja, ka izvēlētais pieminekļa variants neatbilst šai vietai, un aicināja koriģēt projektu.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs (LSDSP) rosināja Brīvības bulvāra liepu alejā, sākot no vietas, kur kādreiz atradās Ļeņina piemineklis, līdz Brīvības piemineklim, veidot memoriālu sienu dažādos karos kritušajiem un no Latvijas izsūtītajiem cilvēkiem.

Aptauja, kura piedalījās 800 respondentu, veikta pēc Rīgas domes pasūtījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!