Šodien Igaunijā sākās lāču medību sezona, kuras gaitā medniekiem valsts teritorijā atļauts nošaut 30 lāčus.
Ja citviet Eiropā lāči ir pasludināti par aizsargājamiem dzīvniekiem, Igaunijā tradicionāli to ir pietiekami daudz, lai varētu atļaut medības. Pagājušajā medību sezonā Igaunijā tika nošauti 24 lāči, kaut gan arī pērn tika atļauts nomedīt 30 dzīvniekus.

Lāču medības ir ļoti populāras kā vietējo, tā arī ārvalstu mednieku vidū.

Parasti tiek atļauts nomedīt apmēram piecus procentus lāču populācijas, kas šo dzīvnieku skaitu valstī neietekmē, un viņi pēdējos gadus pat vairojas. Lāču medību atļaujas netiek izsniegtas rajonos, kuru mežos šo dzīvnieku nav daudz.

Šovasar Igaunijā tika saskaitīti 600 lāču, tomēr vairāki analītiķi uzskata, ka daudzi dzīvnieki tiek pieskaitīti vairākas reizes un īstais lāču skaits Igaunijas mežos ir mazāks.

Latvijā mitinās apmēram desmit lāči, bet Lietuvā tikai daži.

Igaunija sarunās par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) cenšas panākt atļauju turpināt lāču un lūšu medības, kaut gan Brisele vēlas šos dzīvniekus iekļaut aizsargājamo skaitā. Igaunijas un ES pārstāvju sarunās diskusijas izraisījušas arī vilku un bebru medības.

Igaunijas Vides aizsardzības ministrija informējusi, ka ik gadu Igaunijā mednieki nošauj apmēram 25 lāčus, simt lūšus, 50 vilkus un 2000 bebrus. Igaunijā ir 100 līdz 150 vilku, lūšu - apmēram tūkstotis, bet bebru - 10 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!