Foto: LETA

Latvijas Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) pirmdien Briselē kā pirmais no Latvijas ministriem vadījis kādu no formālajām Eiropas Savienības (ES) Padomes ministru sanāksmēm. Sanāksmes galvenais temats - daudzgadu plāns mencu, reņģu un brētliņu krājumiem Baltijas jūrā.

Galvenais jautājums, kas izskatīts ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē, bijis priekšlikums Eiropas Parlamenta (EP) un Padomes Regulai, ar kuru izveido daudzgadu plānu mencas, reņģes un brētliņas krājumiem Baltijas jūrā, un zvejniekiem, kas šos krājumus izmanto, pirmdien Briselē žurnālistiem stāstīja Dūklavs.

Precīzākas plāna detaļas gan pirmdien Dūklavs neatklāja.

Šī ir pirmā reize, kad kāds no Latvijas valdības ministriem vadījis formālās ES Padomes ministru sanāksmes. 27.janvārī, ES Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes sanāksmi vadīs Jānis Reirs (V).

Jūrlietu un zivsaimniecības komisārs Karmenu Vela pateicās Dūklavam par būtiska jautājuma aktualizēšanu, norādīdams, ka darbs ar Latvijas prezidentūru esot vērtējams kā konstruktīvs.

"Pēc reformētās zivsaimniecības politikas ir mainījusies pieeja krājumu pārvaldībā, un šis ir pirmais jauna veida daudzgadu plāns. Visas valstis ir izrādījušas interesi iesaistīties diskusijās par regulas projektu. Tādēļ Latvijas prezidentūra ir uzsākusi priekšlikuma izskatīšanu ES Padomes Iekšējās un ārējās zivsaimniecības politikas jautājumu darba grupā," liecina Zemkopības ministrijas (ZM) informācija.

Tāpat zemkopības ministri pirmdien vēl plāno turpināt pārspriest lauksaimniecības tirgus attīstību, sarunās iekļaujot Krievijas noteikto importa aizliegumu lauksaimniecības produktiem, kas ir spēkā jau piecus mēnešus.

Tiesa, EK šobrīd netiek plānots papildu finansiāls atbalsts piensaimniecības nozarei saistībā ar zaudējumiem Krievijas embargo dēļ, jo, kā ziņots, ES pastāv atšķirīga izpratne par krīzes jēdzienu šajā nozarē

"Lielākā daļa valstu uzskata, ka patlaban vērojamas tikai tirgus svārstības, nevis krīze. Ja tiešām būs krīze, pie atbalsta jautājuma varētu atgriezties, bet pagaidām - nē," norāda Dūklavs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!