Foto: LETA

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) piektajā Eiropas Civilās aizsardzības forumā uzsvēris nepieciešamību stiprināt Eiropas Savienības (ES) civilās aizsardzības mehānismu, aicinot uz aktīvāku zināšanu apmaiņu katastrofu pārvaldīšanā, portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrijā.

Tāpat nozares ministrs paudis nepieciešamību dalīties ar katastrofu laikā gūto pieredzi un vienprātību attiecībā uz praktisko sadarbību un reaģēšanu. Uzrunā Kozlovskis akcentējis Latvijas prezidentūras lomu un paveikto civilās aizsardzības jomā. Pastiprinātu uzmanību ministrs pievērsis katastrofu novēršanas un gatavības jautājumiem ar mērķi palielināt sabiedrības informētību un sagatavotību liela mēroga katastrofām.

Forumā dalībnieki diskutējuši par gatavību liela mēroga katastrofām un pret katastrofām izturīgas kritiskās infrastruktūras veidošanu. Tāpat aktualizēti jautājumi par sabiedrības reaģētspēju un izpratni par katastrofām un drošību. Vēl pārrunāti jautājumi par starpinstitūciju sadarbību, privātā sektora iesaisti un jaunāko tehnoloģiju izmantošanu katastrofu pārvaldības jomā.

Eiropas Civilās Aizsardzības forums ir Eiropas Komisijas iniciatīva, kas notiek reizi divos gados prezidējošajā valstī. Forums norisinājies Briselē, piedaloties vairāk nekā 700 dalībniekiem no valsts un privātā sektora, akadēmiskajām aprindām, civilās aizsardzības dienestiem un starptautiskajām organizācijām. Tajā pārrunātas civilās aizsardzības un katastrofu risku mazināšanas aktualitātes. Forums norisinājies trešdien, 6.maijā.

Atrodoties Briselē, ministrs apmeklējis arī Eiropas Komisijas Ārkārtas reaģēšanas koordinēšanas centru, kas katastrofu gadījumos nodrošina operatīvās spējas septiņas dienas nedēļā un 24 stundas diennaktī. Ministrs iepazinies ar centra iespējām nodrošināt informācijas apmaiņu, palīdzības koordinēšanu starp katastrofu skarto valsti un dalībvalsti.

Kozlovskim bijusi iespēja satikt arī Ārkārtas reaģēšanas koordinēšanas centrā strādājošos Latvijas pārstāvjus, kuri ir bijuši dažādās misijās, tostarp Ukrainā. Jau ziņots, ka pašlaik viens Latvijas pārstāvis atrodas misijā zemestrīces skartajā Nepālā un darbojas ES civilās aizsardzības komandas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!