Jau nākamnedēļ bērnudārzos un skolās sāksies Ziemassvētku koncerti. Ik gadu vecākiem jārēķinās ar zināmu naudas summu – dāvanām audzinātājām, skolotājām, bērniem, Ziemassvētku vecīša vai kāda rūķa īrei, svētku galdam. Zināms, ka vecāki ir dažādi un parasti sapulcēs visai grūti nonākt pie kopīga lēmuma, cik lielus finanšu līdzekļus atvēlēt vienam vai otram mērķim. Lai uzzinātu, cik plati šogad jāatver maciņi, lūdzām atsaukties vecākus – portāla "Cālis.lv" lasītājus, paziņas un draugus, darba kolēģus. Jāatzīst, ka naudas summas, ko nāksies tērēt uz vienu bērnu, ir dažādas no trīs līdz pat 40 eiro.

Un skaidrs kā likums – bērnudārzos Ziemassvētku pasākumu izmaksas ir krietni lielākas par skolas vecuma bērnu pasākumiem. Tā jau ir, vislielākos brīnumus jau gaida tieši mazie bērni.
Ja mēģinām izsecināt vecāku sapulcēs runāto, jāatzīst, ka teju katrā grupiņā vai klasē ir vecāki, kas "eglītēm" vēlas tērēties ļoti dāsni, tādējādi liekot slikti justies tiem, kuriem rocība nav tik liela. Tāpat tiek uzsvērts, ka ļoti svarīga ir audzinātāju un skolotāju aktivitāte, gatavība iesaistīties pasākumu organizēšanā, kā arī prasme rīkoties ar fonda naudu, kas it kā nepastāv, bet tomēr visi zina, ka tāda nauda atrodas ikvienā bērndārza grupiņas vai klases "kasē".

Kā tērēsies bērndārznieku vecāki

Apkopojot vecāku stāstīto, ir bērnudārzi, kur vecākiem vien jāšķiras no trīs eiro par vecīša īri, bet pārējo sedz no fonda naudas. Kāds tētis stāsta, ka par dāvanām vecākajai meitai dārziņā jāmaksā 16 eiro, bet vēl trīs – par vecīti, bet jaunākajai meitai tajā pašā dārziņā – 15 eiro par visu. Mamma Kristīne pastāsta, ka bērnudārzā svētkiem paredzēts tērēt 10 eiro – vecīša īre un paciņas bērniem, bet svētku galdam katrs kaut ko atnes atsevišķi. Analogu summu nosauc vēl viena mamma, kurai par otru bērnu – skolēnu – nāksies makāt uz pusi mazāku naudas summu. Vēl kāds tētis pastāsta, ka bērnudārzā par vecīša īri jāmaksā aptuveni pieci eiro, eglīti grupiņā sagādā paši vecāki, kā arī svētku galdam katrs sarūpē, ko nu spēj atļauties.

"Bērnudārza grupiņu "savalda" audzinātāja un divas audzinātājas palīdzes. Vienojāmies, ka katra no viņām ir pelnījusi pa dāvanu kartei 30 eiro vērtībā, savukārt bērnudārza filiāles vadītāja un visa bērnudārza vadītāja - pa skaistai svecei. Katrai dāvaniņai vēl noformējumā būs klāt koka sniegpārsliņa. Tas izmaksās ap 10 eiro, bet vēl pieci eiro – par foto puzli bērniem kā dāvanu," tās stāsta vēl kāda bērndārznieka māmiņa.

"Man ir divi bērni, kas iet vienā dārziņā, bet atsevišķās grupiņās. Vienā grupiņā pārējie vecāki ir daudz organizētāki, tāpēc nav jāmaksā nekas - viss tiek ņemts no vecāku kopīgā fonda, kuru izveidojām, lai iepirktu kancelejas preces. Tur ir radies pārpalikums, tādēļ nolēmām šo naudiņu iztērēt svētkiem.

Otra bērna grupiņā vecāki ir visai neorganizēti, kuri nevar vienoties ne par ko, bet, izmantojot pazīšanos izklaides jomā, izdevies sarunāt lētāku vecīti. Sarkanā mētelī tērptā un baltajā bārdā ievītā veča cenas "eglītēm" svārstās no 60 līdz 100 eiro. Izvēloties vecīti, iesaku vecākiem noskaidrot, kas konkrēti iekļauts cenā. Ir tādi, kuri par 60 eiro atnāk un uztaisa stundu garu super šovu ar dziesmām un spēlēm, ir tādi, kas par 70 eiro vienkārši pasēž desmit minūtes un izdala dāvanas. Iesaku uzrunāt jaunos aktierus no dažādiem neatkarīgajiem teātriem, viņi ir lēti, atsaucīgi un profesionāli, kā arī jaunos mūziķus. Zinu, ka ir izdevies šādu jauno censoni sarunāt pat par 40 eiro.

Nezinu, cik noslēgumā viss izmaksās, bet rēķinos, ka kopā būs "jāmetas" aptuveni pa 20 eiro katram par visu šajā grupiņā.

Lielākā nauda, starp citu, man ik gadu iziet par maskām svētku ludziņai. Jo tās ir neadekvāti dārgas. Paveicies, ja bērnam jātēlo zaķis, jo zaķa maskas vēl var nopirkt lielveikalos par pieciem eiro, bet, ja ir lapsiņa vai ezītis, jāiet uz speciālu veikalu un tur cena būs vismaz 30 eiro. Pašai no papīra taisīt, manuprāt, nav īsti labi, jo citiem taču ir ''īstas'' maskas. Un muļķīgi, ka ik gadu tās lomas maina - ja bērns vienu gadu ir lapsiņa, nākamgad tu palūdz, lai viņš atkal ir lapsiņa, jo tu taču nopirki tērpu, bet viņam tāpat iedod tēlot ezi.

Vienam bērnam iztērēju 20 eiro par zaķa kostīmu, bet otram izdevās sarunāt, ka tēlos lapsiņu, un tas nozīmē, ka man drusku jāpāršuj lielā bērna jau pagājušogad nopirktais lapsas kostīms (35 lati, jā, lati), un tas izmaksās tik, cik diega spolīte un pogas.

Sanāk, ka vienam bērnam pasākums nemaksās neko, otram - kādi 40 eiro. Un tas vienā dārziņā. Viss atkarīgs no tā, cik sakarīgi ir pārējie vecāki un audzinātājas," tā mums atklāti stāsta divu bērnu mamma Sintija.

Sākumskolās izmaksas mazākas

Sākumskolā bērni ļoti labprāt vēl tic un gaida Ziemassvētku vecīti, tādēļ arī klases "eglītes" ir labi apmeklētas. Parasti tajās piedalās arī vecāki, taču ir arī skolotājas un vecāki, kas vienojas nekādu jezgu klasē netaisīt, bet doties uz kādu pasākumu citviet.

Otrkalsnieka Intara mamma Elīna stāsta, ka skolotāja pati izdomāja, ka ar bērniem brauks uz kādu atpūtas vietu, kur būs speciāli organizēts Ziemassvētku pasākums ar radošām aktivitātēm. Par to vecākiem jāmaksā 10 eiro, un summā iekļauta gan ieejas biļete, gan transports. Vēl skolotājai tika sarūpēta dāvana. Vecāki pēc savām iespējām aicināti "ziedot" trīs līdz piecus eiro.

Par pasākumu apmeklēšanu ārpus skolas stāsta vairāki skolēnu vecāki, vidēji šim mērķim tērējot no septiņiem līdz 11 eiro. Šie vecāki gan norāda, ka papildus izdevumi vairs nav jārēķina – nedz svētku galdam, nedz maskām.

Tētis Raimonds, kuram ir trīs bērni, par trešklasnieka "eglīti" tērēs aptuveni septiņus eiro – dāvana skolotājai, dāvana bērnam un Adventes kalandārs skolēnam. 

"Man ir trīs bērni, bet tēriņi paredzēti tikai uz mazāko – otrklasnieku, bet arī tie ir pavisam niecīgi. Rūķis klasē būs kāda skolas biedra atraktīvais tētis, tāpat kā pērn. Egli klasē atved no laukiem. Un jāmaksā vien par dāvanu skolotājai – pēc katra iespējām – no pieciem līdz septiņiem eiro. Jā, arī masku bērnam vajag, jo klasē tiek uzsvesta ludziņa, bet tas mani nebiedē – visi mani bērni kādreiz bijuši mazi, un dažādas maskas mājās var atrast, ja labi pameklē. Šogad izlēmām, ka dāvanas bērniem nebūs, bet būs loterija – katrs atnes jau iesaiņotu dāvaniņu piecu eiro vērtībā. Tā kā - mani tēriņi nav lieli, bet ļoti labi atceros bērnudārza laikus, jo man pastāvīgi kāds bērns gāja dārziņā. Un tur bija vecāki, kas Ziemassvētku laikā ļoti vēlējās izrādīt, cik daudz naudas atrodas viņu kontos. Trūcīgākie vecāki tik sēdēja un klusēja, līdz kāds vecāks "parastais" neizturēja un norādīja, ka bagātais var individuāli dāvināt audzinātājām, ko vēlas," atklaj kāda mamma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!