Foto: Shutterstock
Jaunas meitas kaķi svēra Ziemassvētku vakarā: ja svērs kaķis puspodiņa, vedīs meitas šoruden. Tādas jau ir tās meitas – vienmēr grib zināt, kas viņu puišiem padomā. Lai labi veicas ar zīlēšanu, un prieks, ka kaķis var jums tur palīdzēt! Bet, kas attiecas uz pašu kaķi un suni, tad Ziemassvētkos tas nebūs tik vienkārši, kā varbūt domājat...

Suns zem eglītes

Ko viens suns var izdarīt sliktu, palicis aci pret aci ar eglīti?

Apgāzt eglīti ar degošām svecītēm, kad neviena cilvēka nav klāt. Pat izraisīt ugunsgrēku, Ne jau ļaunu saimniekiem vēlēdams, tikai nejauši, ar savu asti, kas vienmēr ir kustībā.

Atrisinājums vienkāršs: neatstājiet suni istabā vienu pašu, ja eglītē deg sveces!

Apošņājot degošu svecīti, suns var apdedzināt sev ūsas.

Atrisinājums: novērtējiet sava suņa muguras augstumu, ziņkārības pakāpi, un nededziniet svecītes uz eglītes zemākajiem zariem, kur suns var piebāzt savu degunu. Labā ziņa: ūsas lēni, tomēr ataugs.

Ejot garām aizdegtām svecītēm, vienalga, eglītē vai uz galda, suns var pavicināt asti un aizdedzināt sev spalvas.

Atrisinājums tas pats, kas iepriekš: nededziniet svecītes tik zemu, ka suns var tās nodzēst ar asti.

Padzerties no ūdens trauka, kurā ielikta eglīte. Ja ūdenim vēl pievienots aspirīns, lai eglīte ilgāk stāvētu svaiga, suns (arī kaķis) var saindēties.

Atrisinājumi ir vairāki: vērtējiet savu mājdzīvnieku veselību augstāk par nieka eglīti (dzīvnieks būs ar jums gadiem ilgi, eglīte – tikai kādu nedēļu) un atsakieties no ūdens trauka; vai arī rūpīgi ietiniet trauku un egles kātu folijā vai citā materiālā, lai suns un kaķis netiek tam klāt.

Sagriezt ķepu uz spīguļojošās mantiņas, ko jūsu kaķis notraucis no eglītes un saplēsis.

Atrisinājums: nekariet eglītē plīstošas mantiņas.

Apčurāt eglītes kātu, domājot, ka atrodas ārā, kur tas ir atļauts. Tas gan var atgadīties tikai ar ļoti maziem vai ļoti dumjiem suņiem.

Atrisinājums: neiegādājieties ļoti mazus vai ļoti dumjus suņus. Vai arī – sagatavojiet pa ķērienam grīdas lupatu.

Bet nu pavisam bez jokiem: vislielākā bēda, kas sunim var gadīties Ziemassvētkos: nakts pastaigas laikā viņš var nobīties no salūta, izrauties un aizskriet nezināmā virzienā.

Atrisinājums: Ziemassvētkos ļoti, ļoti pieskatiet savu mīluli!

Kaķis eglītē

Daudz kas no tām briesmām, kas Ziemassvētkos draud sunim, attiecas arī uz kaķiem. Taču tas vēl nav viss. Ja mājās ir kaķis (jo īpaši – jauns kaķēns!), Ziemassvētki nebūs no mierīgajiem.

Atšķirībā no suņa kaķis var ielēkt eglītē un apgāzt to, lai cik augstu no zemes tā atrastos. Ar eglītes pakāršanu pie griestiem varētu arī nepietikt (ja vien jūsu mājās nav 5 metrus augsti griesti).

Atrisinājums: nostipriniet eglīti ļoti stingri. Varbūt labāk iekariet to āķī, kas iestiprināts griestos. Pat ja kaķis tajā ieleks, viņš tikai pašūposies, nevis apgāzīs egli ar visām mantiņām un svecītēm.

Kaķis var pārgrauzt elektrisko spuldzīšu virtenes vadus, apdedzinot sev mēli vai purniņu (apdegumu ārstēšana ir ilga un sarežģīta) vai pat vispār atstājot jūs bez sava kaķa.

Atrisinājumi: izolējiet vadus, paslēpiet tos no sava kaķa, ja viņam ir tādas – vadu graušanas tieksmes; varbūt iztieciet bez elektriskajās spuldzītēm eglē, jo kaķis jums savas dzīves laikā sagādās vairāk prieka, nekā eglīte dažos vakaros.

Kaķiem ir tieksme visu noprovēt ar muti (eņģeļmatus, vati) vai spēlēties ar spīdīgām mantiņām, un Ziemassvētkos tas var beigties ar veterinārārsta apmeklējumu. Īpaši bīstami ir eņģeļmati. Tie var pielipt pie kaķa asās mēles, un tad kaķim neatliks nekas cits, kā tos norīt. Un tad var sākties Ziemassvētku nakts šausmene, jo šie rotājumi ir asi un tik viegli netrūkst. Mati var sagriezt zarnas vai pat sasiet tās kopā – viens eņģeļmata gals kuņģī, bet otrs – jau taisnajā zarnā!

Atrisinājums: nedodiet kaķiem tādu iespēju, ir taču tik daudz eglītes mantiņu, kas izgatavotas no dabīgiem materiāliem; mājā, kur dzīvo kaķis, stingri aizliegts ienest eņģeļmatus!

Kaķi var savainoties ar sausām eglītes skujām vai saindēties ar Ziemassvētku telpaugiem (puansetijas, efejas).

Atrisinājums: sargājiet no tā savu kaķi; varbūt zaļās eglītes vietā labāk lietot mākslīgo? Tomēr atcerieties, ka minčiem patīk viss, kas čaukst (piemēram, mākslīgās eglītes zari jauki čab, kad tos spārda ar pakaļkājām, rausta ar priekšķepām vai košļā). Speciālisti apgalvo, ka kaķiem nepatīk kaltētu citrusaugļu un etiķa smarža – varbūt pamēģiniet apslacīt eglīti ar etiķūdeni vai iekārt eglītē citrusaugļus?

Kopsaucējs: ja mājās ir kaķis vai suns, saimniekiem Ziemassvētkos jābūt ļoti uzmanīgiem un jāparedz visas sliktās iespējas, tad svētkos mājās valdīs miers, laime un prieks, bet zem galda (dīvānā, savā guļvietā) dzīvosies tikpat laimīgs un vesels jūsu suns un kaķis.

Un visbeidzot kāds padoms jums visiem – cilvēkiem, sunim un kaķim: Ziemassvētkos nepārēdieties paši un ar pārmērīgu kārumu devu nemokiet savus mājdzīvniekus! Ja paši esat disciplinēti, tad pieskatiet arī savus radus un draugus, lai viņi nepārbaro jūsu zvērus. Atcerieties, ka, piemēram, melnā, rūgtā šokolāde, kas mums tā garšo, sunim ir kaitīga un var būt pat bīstama!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!