Foto: AFP/Scanpix
Ja iepriekšējās trīs nedēļas nogales bija pasākumiem bagātas, tad šonedēļ Advente un Ziemassvētku gaidīšana ir sasniegusi savu kulmināciju un pasākumu ir milzumdaudz. Lūk, ko šonedēļ piedāvā Latvijas pilsētas.

Ziemas saulgrieži Brīvdabas muzejā un Vecrīgā

Šo svētdien, 21. decembrī, no plkst. 12.00 līdz plkst. 16.00 Brīvdabas muzejs aicina lielus un mazus apmeklētājus tērpties maskās, lai ar bluķa vilkšanu, jautrām dziesmām un dejām folkloras kopu pavadībā ieskandinātu Ziemas saulgriežus. 

Plkst. 12.00 no Galvenajiem vārtiem sāksies bluķa vilkšana folkloras kopas "Skandinieki" vadībā. Bluķi vilksim uz Kurzemes sētu, tālāk plkst. 13.30 uz Vidzemes sētu kopā ar folkloras kopu "Ceiruleits", lai plkst. 15.00 kopā ar folkloras kopu "Rija" to sadedzinātu ugunskurā Priedes kroga galā un atbrīvotos no visām šajā gadā piedzīvotajām likstām un nelaimēm.

No plkst. 12.00 izstāžu zālē apmeklētājiem būs iespēja tērpties Ziemassvētku maskās.

No plkst. 12.00 līdz plkst.16.00 gar galveno ceļu darbosies amatniecības izstrādājumu tirdziņš, kurā varēs iegādāties gan tradicionālas, gan neparastas dāvanas, gan gardas piparkūkas un citus kārumus svētku galdam.

Savukārt no plkst 12.00 līdz plkst. 16.00 Kurzemes sētā kopā ar Māru Kuplo varēs darināt tradicionālos Ziemassvētku rotājumus – puzurus. Nidas dūmistabā kopā ar Daugmales Jāni varēs iemācīties liet vaska sveces, lai tumšās ziemas dienas taptu gaišākas. Laimes liešanas darbnīca darbosies Mērsraga smēdē kalēja Viļņa Vincēviča vadībā.

No aukstuma pasargās karsta tēja kā arī silta maltīte Priedes krogā un pie Pūnītes.
Ziemas saulgrieži latviešiem ir prieka un līksmības svētki, jo pēc gada garākās nakts (kas pēc astronomiskā kalendāra šogad būs 21. decembrī) saule atkal griežas uz pavasara pusi. Ar līksmām dziesmām, dejām un rotaļām ļaudis mēdza ap savām un kaimiņu mājām vilkt bluķi, lai atbrīvotos no visa aizejošā gada grūtuma un ļaunuma, sadedzinot to ugunskurā. Lai nākamais gads katrai ģimenei un mājai nestu svētību un pārticību.

Vairāk informācijas: brivdabasmuzejs.lv

21. decembra vakarā folkloras kopas aicina svinēt Ziemas saulgriežus, piedaloties kopīgā bluķa vilkšanas rituālā arī Vecrīgā.

Jau tradicionāli šajā vakarā tiks dziedāts, dejots, iets rotaļās, kā arī svinību noslēgumā notiks bluķa – simboliska ļaunuma sadedzināšana. Ķekatnieki ar bluķi šogad no sešiem vakarā dosies pa maršrutu Rātslaukums – Kungu iela – Grēcinieku iela – Audēju iela – Vaļņu iela – Kaļķu iela – Līvu laukums – Amatu iela – Šķūņu iela – Doma laukums – Jauniela – Krāmu iela – Jaunavu iela – Rātslaukums.

Kultūras pasākumi 4. Adventē Rīgā

Ceturtās Adventes nedēļā turpinās garīgās mūzikas koncerti Rīgas dievnamos.
Sestdien, 20. decembrī, plkst. 17.00 klausītāji aicināti uz Ziemassvētku laika koncertu Baroka noskaņās Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā, bet plkst. 18.00 Rīgas Jēzus Evaņģēliski luteriskajā baznīcā Rīgas kamerkoris "Vox animae" kopā ar videomākslinieci Zani Raudiņu radīs īpašu Ziemassvētku laika pusnakts pasauli. Uz koncertu Latvijas Baptistu draudžu savienības ēkā aicina sieviešu koris "Dzintars" un Rīgas Tehniskās universitātes koris "Gaudeamus" diriģentu Airas Birziņas un Ivara Cinkusa vadībā.

Savukārt ar koncertu 21. decembrī plkst. 14.00 Rīgas Lutera baznīcā noslēgsies Adventa mūzikas svētki Rīgā. Koncertā piedalīsies visi koncertu cikla dalībnieki – Ieva Akuratere, Kārlis Kazāks, Silvija Silava, Vilnis Punka, Haralds Sīmanis un Arnis Miltiņš. 

Pasaules skaistākās Ziemassvētku dziesmas Evitas Zālītes un Kaspara Zemīša izpildījumā skanēs koncertā 21. decembrī plkst. 16.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā. 

Īpašs koncerts svētdienas vakarā notikšot arī kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē, kur kamerkora "Austrums" dziedātāju balsis savīsies ar latviešu kokles un tādu eksotisku instrumentu kā tabla, tampūra un sārods skaņām. 

20. decembrī plkst. 12.00 Rīgas kultūras un atpūtas centrā "Imanta" notiks muzikāls Ziemassvētku uzvedums bērniem "Vai Pūcītei aste ziedēs?". Uzvedumā piedalīsies Pupuķis, Pūcīte un Vārna, līdz ar viņiem dažādos meža iemītnieku tēlos iejutīsies deju studijas "Mazais Andžiņš" dalībnieki un bērnu vokālā ansambļa "Tu un Es" dziedātāji. Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā, kā arī norises vietā pirms pasākuma.

Muzikāls uzvedums "Punktiņa un Strīpiņa Ziemassvētku ceļojums" 20. decembrī plkst. 11.00 un 14.00 notiks VEF kultūras pilī. Bērnus gaida rotaļas ar Ziemassvētku vecīti un tikšanās ar ansambli "Rīgas pantonīma", deju grupu "Ritms", cirka studiju "Jaunība", vokālo ansambli "Momo" un folkloras kopu "Rija". Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs.

21. decembrī plkst. 13.00 Kultūras un tautas mākslas centrā "Ritums" norisināsies Ziemassvētku koncerts bērniem un vecākiem "Trīspadsmitais sniedziņš". Koncertprogrammā varēs dzirdēt Ērika Eglīša oriģinālmūziku, pie klavierēm pats autors. Ieeja bez maksas.

Kultūras programmu Ceturtajā Adventē piedāvā arī Rīgas Ziemassvētku tirdziņi, kas notiek Doma laukumā, Esplanādē, Līvu laukumā un Rātes pasāžā.

Rīgas pasākumu programma atrodama interneta vietnē www.kultura.riga.lv.

Savukārt par to, kādas ir šīs nedēļas aktualitātes Rīgas muzejos un galerijās, lasi "Delfi" sadaļā "Kultūra"

Pirmssvētku pasākumi Liepājā

Jau trešo gadu radošā telpa "Ideju bode" sadarbībā ar Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolu Ziemassvētku priekšvakarā organizē mākslas tirgu "Timbaka Taibaka". No 19. līdz 21. decembrim skolas zālē, Alejas ielā 18, varēs iegādāties audzēkņu, pasniedzēju un citu mākslinieku darinājumus svētku dāvanām. Mākslas tirgus tiks atklāts 19. decembrī pulksten 17.00, bet 20. un 21. decembrī to varēs apmeklēt no pulksten 10.00 līdz 19.00. Tāpat katru sestdienu no pulksten 11.00 līdz 17.00 radošajā telpā "Ideju bode" ir iespēja apskatīt dažādu mākslas darbu, dizaina un amatniecības izstrādājumu ekspozīcijas. Interesentiem ir iespēja arī iegādāties mākslinieku radītās dizaina preces, lai sarūpētu Ziemassvētku dāvanas.

Piektdien pulksten 19.00 kafejnīcā "Kursas Putni" Jorans Šteinhauers, Guntis Veilands un "Ziemassvēt(nie)ki" aicina kopā pavadīt sirsnīgu vakaru brīvā atmosfērā un Ziemassvētku noskaņā.

Klubā "Fontaine Palace" piektdien visi aicināti uz grupas "MANTA" koncertu, taču 20. decembrī tieši pulksten 20.00 sāksies Aināra Mielava un "Pārcēlāji" koncerts. Savukārt kokteiļbārā "Red Sun Buffet" piektdien gaidāms "Sexy shots & rock'n roll" pasākums, bet sestdien visi aicināti uz "Mexican tequila night" ar Dj Pm2theAm. Mūzikas un deju klubs "Big 7" piedāvās izklaides ar Dj Jeen Clein un Dj Sola.

20. decembra plkst. 10.00 un 13.00 Liepājas Latviešu biedrības namā Ziemassvētku vecītis aicina uz Ziemassvētku sarīkojumu bērniem "Peļu Ziemassvētki". Par priecīgu garastāvokli un svētku brīnumu sajūtu rūpēsies Ziemassvētku noskaņās iejutusies Mikipeļu ģimene, kuras piedzīvojumus vēros Ziemassvētku vecītis.

Ikviens interesents tiek aicināts pie ģimenes pavarda iekuršanas sestdien, 20. decembrī, no plkst. 10.00 Skuju ielā 5/7 "Lauku sētā pilsētā", kur amatnieki un mājražotāji piedāvās savus darinājumus. Bet jau pulksten 12.00 Liepājas Pētertirgū visi laipni aicināti uz sirsnīgu, aktīvu un radošu Ziemassvētku sagaidīšana kopā ar Ziemassvētku vecīti, kurš Pētertirgū ieradīsies kopā ar savu palīgu – briedi Rūdolfu. Visas dienas garumā tirgus teritorijā norisināsies Ziemassvētku tirdziņš, kurā varēs iegādāties visu nepieciešamo svētku galdam, kā arī jaukas un mīļas dāvanas.

Līdz pat 31. janvārim ikviens interesents aicināts piedalīties arī ekskursijā "Ziemas gaismas Liepājā", kas notiks katru sestdienu plkst. 16.00. Gida pavadībā iespējams aplūkot visas interesantākās Liepājas rotas un uzzināt daudz jauna par pilsētu.

Tradicionāli pirmssvētku laikā Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs ikkatru aicina uz Ziemassvētku ieskaņas sarīkojumu ciklu "Ziemas noskaņā". Svētdien pulksten 14.00 Liepājas Latviešu biedrības namā notiks šī cikla noslēguma koncerts "Pēdas sniegā".

Jau otro gadu, tuvojoties Ziemas saulgriežiem, Liepājas Latviešu biedrības nams organizē Ziemassvētku pasākumu Kungu ielas radošajā kvartālā 21. decembrī. Visas dienas garumā ikviens tiks mīļi gaidīts, lai sajustu svētku noskaņu, kuru uzburs tirgotāju čaklā rosība, sirsnīgi un gaiši priekšnesumi, pavarda siltums un gaisā virmojošā piparkūku smarža.

Ko Vinnijs Pūks un viņa draugi dara Ziemassvētkos? Protams, gaida dāvanas. Bet ko darīt, ja Ziemassvētku naktī kāds ir nozadzis Ziemassvētku eglīti? To uzzināsiet muzikālā izrādē bērniem un jauniešiem svētdien, 21. decembrī, pulksten 12.00 Liepājas Olimpiskajā centrā.

Savukārt, tiem, kas vēlas izlocīt kājas un izbaudīt slidošanas priekus, nedēļas nogalē būs pieejama publiskā slidotava Liepājas ledus hallē.

Arī šogad 21. decembrī pulksten 14.00 folkloras kopa "Atštaukas" ikvienu aicina uz Ziemas saulgriežu svinēšanu folkloras centrā "Namīns", Bāriņu ielā 32. Būs ķekatās iešana, dziesmas un rotaļas, zīlēšana un jautra lustēšana.

Liepājas muzeja filiālē, Liepāja okupāciju režīmos, apskatāma Frīdriha Eberta fonda tematiskā izstāde par pretošanos nacismam. Tāpat iespējams iepazīt militāros formastērpus un apbalvojumus no Jura Raķa privātkolekcijas izstādē "Kam pogas spīd un zābaks tīrs…".

Ziemassvētku silīte, koncerts un pikošanās Jūrmalā

Foto: AFP/Scanpix

Pēdējā Adventa svētdienā visi, jo īpaši ģimenes ar bērniem, tiek aicināti uz ģimeniskiem Ziemassvētku gaidīšanas svētkiem Jūrmalas zaļajā sirdī - Mellužu estrādē un Kauguru kultūras nama pagalmā.

Visiem, kas vēlas noticēt brīnumam un satikt Ziemassvētku vecīti vēl pirms Ziemassvētkiem, 21.decembrī no plkst. 14.00 - 18.00 esot jābūt Mellužos. Pat ja nebūs sniega, Mellužos varēs arī pikoties! Kā? Ar pašu gatavotām siena bumbām, kuras darinās kopā ar Tukuma Salmu muzeja māksliniekiem Kristīni Zihmani – Rītiņu un Juri Rītiņu. 

Atceroties, ka mazais Jēzus bērniņš piedzima Bētlemes kūtiņā salmos, siens šogad Mellužos kļūs par ļoti īpašu radošās darbnīcas materiālu. Pie Jēzus silītes, tāpat kā pirms 2014 gadiem būs sastopamas dzīvas aitiņas. Brīnumus sola arī ledus mākslinieki, kurus drīzāk vajadzētu dēvēt par burvjiem. Visu acu priekšā viņi no iespaidīgiem ledus klučiem izburs laukā divas ledus skulptūras. Pašus mazākos svētku apmeklētājus noteikti iepriecinās iespēja pavizināties retro karuselī.
Īpašu Ziemassvētku gaisotni Mellužos radīs Rīgas Gospelkora dziedājumi. Rīgas Gospelkoris pastāv jau vairāk kā 10 gadus, kuru laikā tas aktīvi koncertējis kā Latvijā, tā arī citviet pasaulē - ASV, Norvēģijā, Vācijā, Kiprā u.c. Kora dziedātāji pieredzi smēlušies pie slaveniem gospelmūzikas pasniedzējiem un izpildītājiem no ASV, Polijas, Lielbritānijas un Vācijas, lai ar savu skanējumu iepriecinātu klausītājus Latvijā. Savus darba augļus koris plūca šovasar Pasaules koru olimpiādē, kur "Gospel" mūzikas čempionu kategorijā izcīnīja Zelta medaļu. 

No plkst. 15.00 – 17.00 ar bērniem spēlēsies jautri rūķi. Visu sarīkojuma laiku darbosies arī Ziemassvētku bufete.

Savukārt, plkst. 17.00 Kauguru kultūras nama pagalmā ģimenes ar bērniem tiek aicinātas uz muzikālo komēdiju "Sniegbaltītes skola". Izrādes pamatā ir leģendārā pasaka par Sniegbaltītes skolu, kas tapusi pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados.

Ar šo ziemas pasaku ir uzaugušas vairākas paaudzes, bet pats stāsts, kas izturējis laika pārbaudi un ieguvis kulta statusu, savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien, pateicoties milzīgajai labestības un humora devai, kā arī brīnišķīgajai mūzikai, kas pavada lugas varoņus viņu piedzīvojumos. Izrādē piedalās Liene Šomase, Jānis Jarāns, Paula Dukure, Dainis Porgants, Jūlija Ļaha, Enriko Avots, Jānis Buķelis, Pēteris Šogolovs, Dace Makovska, Marta Ančevska, Jānis Mūrnieks. Ieeja visos pasākumos bez maksas.

Cēsīs koncerti un radošās darbnīcas

Piektdien, 19.decembrī, plkst.19.00 CATA Kultūras namā notiks koncerts "Сeļojums uz Ziemassvētkiem", kurā klausītāji varēs ne tikai doties muzikālā ceļojumā pāri visiem kontinentiem, baudot dažādu zemju skaistākos Ziemassvētku skaņdarbus, bet arī uzzināt to, kā Ziemassvētkus svin citviet pasaulē. Plkst.20.00 un plkst.22.30 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" divus koncertus vienā vakarā aizvadīs viena no pēdējā laika izcilākajām latviešu grupām "Instrumenti" ar koncertu "Mēs tiksimies gaisā". 

Tad, sākot no plkst.21.00 Fonoklubā ikgadējās Latvijas PUNK/SKA svinības ar pašmāju flagmaņiem "All Day Long" un "PND", kuri atkal piestās Cēsīs. 

Sestdiena, 20.decembris, Cēsīs sāksies ar Ziemassvētku ieskaņas aktivitātēm. Plkst.12.00 Rīgas ielā turpināsies iepriekšējās sestdienās iesāktais Ziemassvētku pop-up tirgus ar mājražotāju un amatnieku izstrādājumiem un radošās darbnīcas. Rīgas ielas tukšie skatlogi atdzīvosies, lai kļūtu par Ziemassvētku darbnīcām un veikaliņiem, radot īpašu svētku noskaņu. Tieši tur vienuviet varēs atrast visatbilstošākās dāvanas saviem mīļajiem, iemēģināt roku pats savas dāvanas izgatavošanā, kā arī izveidot rotu savai Ziemassvētku eglītei. 

Plkst.11.00 Rīgas ielā 21 foto stūrītis ar Ziemassvētku vecīti un dāvanu saiņošanas darbnīca. 

Plkst.12.00 Cēsu Jaunajā pilī vaska sveču izgatavošanas darbnīca. 

Plkst.13.00 CATA Kultūras namā notiks jauniešu deju kolektīva "Randiņš" un senioru deju kolektīva "Dzirnas" Ziemassvētku koncerts, savukārt plkst.15.00 Cēsu Jaunajā pilī tiks ieskandināta Ziemassvētku eglīte bērniem.

Plkst.18.00 Cēsu Sv.Jāņa baznīcā koncertēs mūziķu apvienība Tev tuvumā. Šogad pamatsolistu statusā Aija Andrejeva, Artūrs Skrastiņš un Marts Kristiāns Kalniņš, bet uz skatuves kāps arī grupa "Putnu Balle", Kārlis Auzāns /čells, ģitāra/, Jānis Miltiņš /klavieres/, Valters Sprūdžs /bass/, Kaspars Kurdeko /sitamie intrsumenti/.

Svētdien, kad Adventes vainagā tiks iedegta ceturtā svecīte, plkst.12.00 CATA Kultūras namā notiks koncertizrāde ģimenēm "Ziemassvētku stunda brīnumskapja skolā". Tāpat kā sestdien, arī svētdien no plkst.12.00 Rīgas ielas namos atradīsiet Ziemassvētku pop-up tirgu ar mājražotāju un amatnieku izstrādājumiem un radošās darbnīcas.

Izstāžu namā plkst.14.00 kopa "Dzieti", atzīmējot īstenos ziemas saulgriežus, aicina uz koncertu un dančiem.
Plkst.16.00 Seno rotu kalvē, Pils laukumā 9, cēsnieki aicināti vilkt bluķi un iepazīties ar latviešu senajām tradīcijām Ziemassvētkos. Tajā pašā laikā Rožu laukumā notiks Vidzemes kamerorķestra koncerts.

Plkst.17.00 Vienības laukumā notiks kopdziedāšanas rekorda mēģinājums dziedot dziesmu "Zvaniņš skan" un egles iedegšana. Savukārt Vidzemes koncertzālē plkst.17.00 notiks koncertprogramma "Multfilmu pasaulē".

Svētdienas vakarā plkst.19.00 no Cēsu Sv.Jāņa baznīcas torņa skanēs Adventes mūzika Cēsīm. Mūziku spēlēs pūtēju orķestris "Cēsis". Priekšnesumu vislabāk varēs izbaudīt, esot Rožu laukumā.

Jaunas aktīvās atpūtas iespējas

Tā kā ziema vēl visai zaļa un mūs ar sniegu nelutina, Latvijas pilsētās atklātas alternatīvas ziemas izklaižu vietas. 

Daugavpilī Vienības laukumā atklāta sintētiskā ledus slidotava, tāpēc tās darbība nav atkarīga no laika apstākļiem. Slidotava darbosies katru no plkst. 10.00 līdz 22.00 ar diviem tehniskajiem pārtraukumiem no plkst. 13.00 līdz 14.00 un 17.00 līdz 18.00. 

Visiem, kam ir savas slidas, ieeja slidotavā būs bez maksas. Iespējama arī slidu noma.
Daugavpils Vienības laukumā novietota arī pilsētas galvenā svētku egle. Kopš svētku egles iedegšanas 5.decembrī, tur darbojas bezmaksas karuseļi, Ziemassvētku tirdziņš un Rūķu namiņš, kurā ir iespēja piedalīties dažādās meistardarbnīcās, apmeklēt koncertus, tikties ar Salavecīti un multfilmu varoņiem, kā arī priecāties par pašiem namiņa saimniekiem – rūķīšiem.

Bezmaksas slidotavas darbojas arī Rīgā, piemēram, Spīķeros. 

Savukārt 23.decembrī plkst. 16.00 Jēkabpils Mežaparkā tiks atklāta vissezonas kameršļūkšanas trase, informē Jēkabpils sporta centrs. Trases nobrauciena garums ir vairāk kā 80 metri. Atklāšanas dienā visas aktivitātes uz kalna tiks piedāvātas bez maksas. 

No 24.decembra līdz 4.janvārim kameršļukšanas trase būs atvērta no plkst 11.00 – 18.00. Pēc svētkiem darba laiki tikšot precizēti. 

Namiņā pie kalna būs pieejama arī karsta kafija un tēja, kā arī našķi. Aktualitātēm sportā var sekot Jēkabpils sporta cenra mājas lapā www.jekabpilssc.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!