Dižciltīgais - tā patiesi var sacīt par Parmas sieru, jo šis produkts mūsdienās tiek ražots pēc tieši tādas receptes kā pirms astoņiem gadsimtiem. Interesanti, ka šis augstmanis minēts arī izpriecu mīlošā Bokačo grāmatā "Dekamerons".
Slavenība – pamatēdienos un desertā

Parmas siers ir īsta slavenība ne tikai tāpēc, ka sarīvētā veidā ir galvenā sastāvdaļa Emīlijas reģiona ēdienos un visā Itālijā, bet arī tādēļ, ka ir viens no visaugstāk apbalvotākajiem sieriem, brīnišķīgs papildinājums ikvienai maltītei.

To lieto kā piedevu pastai un risotto ēdieniem, siers ir arī izsmalcināta aperitīvu piedeva – apslacīts ar šķipsniņu aromātiska etiķa un pārkaisīts ar svaigām selerijām. Tas ir sātīgs, īpaši, ja tiek baudīts kopā ar svaigiem salātiem! Visbeidzot Parmas siers ir lielisks desertā, servēts ar lāsi medus un smaržīgajām Itālijas kalnu mētras lapiņām.

Tradicionāli to pasniedz arī ar bumbieriem. Pastāv neskaitāmas iespējas, kā baudīt Parmas sieru.

Kā top zeltainie rituļi

Govis, no kurām iegūst pienu Parmas siera ražošanai, gana īpašās, pastāvīgi pārraudzītās ganībās, un to barošanā ievēro ļoti stingras prasības. Siera ražošanas procesā sajauc divus izslaukumus – pilnpienu un nokrejotu pienu. Ātru fermentāciju (rūgšanu) nodrošina teļa kuņģa sastāvdaļas izmantošana, tad siera masu vāra 55°C. Parmas siera nobriešana un nogatavošanās ilgst no viena līdz trim gadiem, un gatavais siera ritulis sver gandrīz 40 kilogramus.

Intensīva smarža, maiga garša

Zeltainais siera apvalks nav jāņem nost: sieru ar visu miziņu var pievienot, piemēram, vārot dārzeņu zupu, kas radīs tīkamu garšu. Parmas siers ir brīnišķīgi zeltainā salmu krāsā, ciets, pārslains, bet tā garša – maiga kā samts, tā nesalīdzināmais aromāts – intensīvs, tomēr nekad nav ass.

Lieliski siera ražošanas rezultāti sasniegti Itālijas līdzenumos, taču siera rituļi no pienotavām, kas atrodas Parmas un Emīlijas kalnainajos apvidos, arī ir izsmalcināti garšas ziņā.

Kaut arī Parmas siers ir ļoti krējumains, valgs, līdzīgs treknajiem sieriem, faktiski, tam ir viszemākais tauku procents. Šī īpašība un tā unikālais sastāvs – kalcija, vitamīnu un proteīna – padara šo sieru par vienu no visveselīgākajiem produktiem, kas piemērots cilvēkam jebkurā vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!