Otrais piecinieks: auzas, lasis, ķiploks, zaļā tēja, mellenes.
6. Auzas

Vielas, ko satur auzas un citi graudaugi, iespējams, nepasargās no vēža, bet tik un tā ir ļoti vērtīgas veselībai. Ja pastāvīgi iekļausi svaigas auzas vai auzu putru ēdienreizē, zināsiet, ka tās neļaus holesterīnam pārsniegt bīstamo robežu. Jauni pētījumi liecina, ka auzas derīgas arī hipertoniķiem (pazemina asinsspiedienu) un vienkārši neaizstājamas tām, kuras vēlas samazināt ķermeņa svaru (dod sāta sajūtu, kas diētas laikā palīdz nebūt atkarīgām no gastronomiskās tēmas).

7. Lasis

Laša lietošana uzturā samazina triglicerīdu un slikto holesterīnu. Tas satur īpašu tauku veidu, ko sauc par omega-3, kas, pamatojoties uz pētījumiem, var novērst autoimūnās saslimšanas - tādas kā reimatiskais artrīts un ādas tuberkuloze. Un pat spējīgs pasargāt galvas smadzeņu šūnas no vecuma slimībām, piemēram, no Alcheimera slimības.

Citi omega-3 avoti ir siļķes un reņģes.

8. Ķiploks

Ārstnieciskās ķiploka īpašības ir proporcionālas tā smaržas spēkam. Ķiploks nav panaceja, kā to propagandē daži veselības guru, bet tas droši aizsargā sirdi, cīnās ar audzējiem, spēj pazemināt holesterīna līmeni un it kā nogalina parazītus, kas izraisa malāriju. Tas viss attiecas tikai uz svaigiem ķiplokiem. Termiskas apstrādes rezultātā, tas diemžēl zaudē savas ārstnieciskās īpašības. Tomēr pārstāj kairināt īpaši jutīgu kuņģa gļotādu.

9. Zaļā tēja

Bagāta ar vielām, kas “strādā”, lai atjaunotu asinsvadus, kā arī spēj novērst audzējus sākotnējā stadijā. Ķīnieši uzsver, ka ieradums katru dienu dzert zaļo tēju ievērojami samazina iespēju saslimt ar kuņģa vai aknu vēzi. Savukārt zinošākie japāņi apgalvo, ka desmit tasītes tējas dienā aizsargā sirdi no visām kaitēm. Turklāt, ja ar uzlējumu vienkārši paskalosi muti, tas nogalinās baktērijas un aizturēs zobu caurumu veidošanos.

Bet kas tad ar melno tēju? Pētniekiem ir aizdomas, ka taisītai no tām pašām lapām, tai piemīt tie paši efekti, kas zaļajai tējai - neskatoties uz to, ka tā pagatavota pēc citas tehnoloģijas. Būtiskākā nozīme ir tajā, ka pašlaik ir tendence no “kofeīna” līnijas pāriet uz “tējas” lietošanu, kā tas tiek darīts Āzijas valstīs.

10. Mellenes

Maza - mazītiņa, bet pēc antioksidantu daudzuma var “apsteigt” daudzus dārzeņus un augļus. Samazina iespēju iegūt sirds saslimšanas un vēzi. Turklāt lieliski iedarbojas un smadzenēm, uzlabo atmiņu un pa ceļam - ja kādam ir - iznīcina urīnceļu infekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!