Visi žāvētie augļi ir veselīgi, taču katrs savā veidā.

Žāvētas dateles

Kā enerģijas avots pārspēj visus pārējos žāvētos augļus. Tās satur visus vitamīnus, izņemot E un H, bet īpaši daudz tajās ir B5, kas paaugstina darbaspējas un paaugstina koncentrēšanās spējas. Turklāt šajos žāvētajos augļos atklātas vielas, kas pēc savas struktūras ir tuvas aspirīnam. Ne jau nejauši senie dziednieki izmantoja tās saaukstēšanās un galvassāpju ārstēšanai.

Žāvēta papaija

Aktivizē olbaltumvielu apmaiņu, nostiprina imunitāti, paaugstina seksuālo aktivitāti.

Žāvēti bumbieri

Piemīt spēja izvadīt no organisma smagos metālus un toksīnus. Tajos ir daudz nešķīstošu šķiedrvielu, kas normalizē zarnu darbību.

Žāvētas melnās plūmes

Bagātas ar balastvielām, kā arī ar B grupas vitamīniem. Tās optimizē ogļhidrātu apmaiņu, novērš trauksmes sajūtu, paaugstina organisma noturību pret stresa situācijām.

Žāvētas vīģes

Normalizē vairogdziedzera darbību, kā arī novērš vēža šūnu rašanos, kas pierādīts arī pēdējos zinātniskajos pētījumos. Tās satur fermentus, kas stimulē gremošanu. Tautas medicīnā to veiksmīgi pielieto zarnu parazītu izdzīšanai un bronhīta ārstēšanai.

Žāvētas aprikozes

Lielisks kālija, karotīna, fosfora, kalcija, dzelzs, kā arī B5 vitamīna, kam, līdzās mundruma veicināšanai piemīt arī spēja sadedzināt taukus organismā, avots.

Zinātniski pierādīts, ka regulāra žāvētu aprikozu lietošana uzturā ievērojami samazina vēža attīstības risku. Turklāt, pateicoties augu šķiedrām, šie žāvētie augļi ideāli attīra zarnas.

Žāvēti ķirši

Pateicoties to sastāvā esošajam antociānam un antocianīdam, atjauno savienojošos audus un neitralizē brīvos radikāļus, sniedzot atjaunojošu efektu.

Tautas līdzekļi

Saaukstēšanās un bronhīts

4-5 vīģes izsautē glāzē piena, pēc tam saberž. Dzer pa pusglāzei silta dzēriena 2 - 4 reizes dienā.

Iemērc uz vienu stundu pienā rozīnes. Pēc tam rozīnes apēd un pienu izdzer siltu.

Pret aizcietējumiem

100 gramus žāvētu melno plūmju vai žāvētu aprikozu izmērcē un apēd uz nakti.

Samal minētos žāvētos augļus, iegūto masu ievieto trauciņā, kuru var glabāt ledusskapī. Ēd šo masu pa 1 - 2 ēdamkarotēm no rīta un vakarā, uzdzerot sulu vai tēju.

Ja izsīkuši spēki, tad paņem 200 gramus vīģu, žāvētu melno plūmju un žāvētu aprikozu. Sasmalcini, bet nemal - tas var samazināt augļu ārstnieciskās īpašības. Pievieno 25 gramus sakapātu grieķu riekstu. Glabā stikla burciņā ledusskapī. Sāc dienu ar vienu ēdamkaroti šī maisījuma.

Žāvēto augļu lietošanas pamācība

  • Pirms lietošanas kārtīgi nomazgā žāvētos augļus, lai atbrīvotos no netīrumiem, kā arī no sēra un ķimikālijām, ar ko nereti augļi tiek apstrādāti žāvēšanas procesā. Pēc tam iemērc tos uz 1-2 stundām aukstā ūdenī, jo tad tie labāk uzsūcas organismā.
  • Ja vēlies taisīt kompotu no žāvētiem augļiem, tad nevajag tos vārīt. Vienkārši aplej tos ar vārītu ūdeni un uzliec vāciņu.
  • Lai nepārēstos, pirms pusdienām vai vakariņām uzkod žāvētos augļus. Vienkāršie ogļhidrāti, kas tajos atrodas, ātri nokļūst smadzenēs un rada sāta sajūtu.
  • Pareiza izvēle

  • Vislabāk izvēlēties kvalitatīvus žāvētos augļus, ko pārdod speciālā iepakojumā. Šādi produkti tiek izgatavoti pēc īpašām tehnoloģijām, kas iespējami maksimāli saglabā visas „pirmavota” vērtīgās īpašības.
  • Gaišie augļi, īpaši žāvētās aprikozes, žāvēšanas laikā neizbēgami kļūst tumšākas, tāpēc tās tiek apstrādātas ar sēra dioksīdu. Ja vēlies izvairīties no ķīmijas, izvēlieties pelēkas krāsas žāvētās aprikozes.
  • Ja pērc produktus tirgū, esi uzmanīga: ja augļi ir pārāk izžāvēti, tas nozīmē, ka tikuši pārkāpti žāvēšanas vai uzglabāšanas noteikumi. Vīna garša, ko izsauc īpaši fermenti, liecina par nepietiekami kvalitatīvu izejvielas apstrādi. Saberz augļa mīkstumu starp pirkstiem: ja žāvētajos augļos būs kukaiņu atliekas, tās būs vieglāk redzēt.
  • Ananāsi, papaijas, arbūzi, mango, bumbieri un daži citi augļu veidi, kas tagad lielā daudzumā tiek pārdoti veikalos, nevar tikt uzskatīti par žāvētiem augļiem šī vārda īstajā nozīmē. Tie ir cukāti, jo tos no sākuma sacukuro un tikai pēc tam izžāvē.
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!