Timiāns jeb parastais mārsils ir daudzgadīgs ārstniecības augs un garšaugs. Tā izcelsmes vieta ir Vidusjūras reģions. Izmanto gan timiāna dzinumu jaunās lapiņas, gan kaltētas vai saldētas timiāna lapas. Timiāna lapas satur līdz 3 procentiem ēterisko eļļu, kas augam piešķir patīkamu, stipru aromātu un asu, nedaudz rūgtenu garšu. Stiprās garšas dēļ kulinārijā timiāns jālieto uzmanīgi, nelielās devās.
Timiānu daudzveidīgi izmanto kulinārijā - zupās, mērcēs, gaļas, vistas gaļas, medījuma, zivju, kartupeļu un olu ēdienos, marinādēs, kā arī dārzeņu un pākšaugu ēdienos. Cukini, ķirbji un tomāti garšo lieliski, ja tiem pagatavošanas laikā pievieno nedaudz timiāna.

Kopā ar majorānu un ķiplokiem to izmanto gurķu skābēšanā. Ļoti labi garšo olīveļļā uz pannas vai cepeškrāsnī cepti kartupeļi vai dažādi dārzeņi pārkaisīti ar timiānu un rozmarīnu – kabači, ziedkāposti, paprika, brokoļi, sīpoli, ķiploki, tomāti, burkāni. Gatavojot ēdienu, timiānu var pievienot jau gatavošanas sākumā.

Kaltētam timiānam ir intensīvāka garša kā svaigam. Timiāns labi sader ar rozmarīnu, lauru lapām, raudeni, muskatriekstu un salviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!